Седница косовске скупштине следеће недеље?

Представници постизборног блока четири албанске странке, ВЛАН, затражиће да председавајућа скупштине Косова Фљора Бровина средином следеће недеље закаже наставак конститутивне седнице парламента, на којој треба да буде изабран председник и потпредседници скупштине.

Посланици Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност, Иницијативе за Косово и покрета "Самоопредељења" окупили су се нешто после 10 часова у скупштинској Сали, иако је председавајућа скупштине синоћ одложила до даљњег наставак седнице, претходно заказане за данас.

Посланицима су се после консултација у сали скупштине придружили и председници четири странке.

Лидер ДСК-а Иса Мустафа је са скупштинске говорнице рекао је да блок ДСК-АБК-ИК и "Самоопредељење" имају већину за формирање косовских институција, док је лидер "Самоопредељења" Албин Курти оценио да су све одлуке о одлагању конститутивне седнице скупштине незаконите.

Курти оцењује да бивша влада изборе види као аутомобилску трку, односно само ко је први, заборављајући да у скупштини постоји већина.

Лидер "Самоопредељења" је сигуран да ће наредне недеље косовска скупштина бити формирана.

Лидер АБК Рамуш Харадинај рекао је да би сви посланици данас требало да изврше своју обавезу коју захтева мандат и како очекају грађани.

Према мишљењу Харадинаја, Тачи мора бити кажњен због одуговлачења формирања институција.

"Овде смо да свима кажемо, да данас почиње промена на Косову, и да ћемо у овом парламенту бирати председника скупштине. Поручујемо мањинским партнерима да ћемо заједно радити. Знамо и наше обавезе које имамо са Србијом и све остало. Ми ћемо у законском року формирати органе скупштине и дати решење о чему ћете сви бити благовремено обавештени", рекао је Харадинај.

Према речима Фатмира Љимаја, данас је у Приштини требало да се одржи конституивна скупстина јер већина посланика може да формира органе скупштине.

Седнице је одложена, што је учињено незаконито и неуставно и против правилника о раду скупштине Косова, рекао је Љимај.

"Позивамо и председавајућу да се држи закона и устава и да не одлаже седнице. Овде су 63 наша посланика која кажу да Косово има потребу да формира институције и да се решење може наћи у оквиру закона и устава Косова, а у складу са мишљењем већине ове скупштине", нагласио је Љимај, додавши да се нада да никада више неће бити оваких ситуација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи