Читај ми!

Посланици о наоружању

Посланици Скупштине Србије расправљали су о предложеном закону о извозу и увозу наоружања и војне опреме, а по дневном реду затим следи потврђивање више међународних споразума.

14.30 - Посланици завршили начелни претрес закона о наоружању, а рад настављају сутра.

12.00 - Опозиција оштро критиковала предложени закон, оцењујући да би могао да буде "модернији".

10.45 - Министар Гашић је, представљајући закон о извозу и увозу наоружања и војне опреме, рекао да је циљ усвајања остваривање и заштита одбрамбених, безбедносних и спољнополитичких интереса Србије.

10.05 - Седница Скупштине започела је посланичким питањима

Министар одбране Братислав Гашић представио је у парламенту Предлог закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме, којим се уређују начин и услови извоза и увоза те опреме и наоружања, њихов транзит и транспорт и пружање брокерских услуга, пренео је Танјуг.

Гашић је позвао посланике да гласају за тај закон којим се, како је нагласио, уређују поступци издавања дозволе и овлашћења надлежних органа у спровођењу тог закона.

Циљ усвајања закона је остваривања и заштита одбрамбених, безбедносних и спољнополитичких интереса Србије, њеног међународног кредибилитета и обезбеђења поштовања међународних обавеза у тој области - навео је Гашић.

Гашић је нагласио неопходност доношења тог закона због усклађивања домаћег законодавства са новим правилима и процедурама ЕУ, као и примене међународних споразума, конвенција и режима, које је Србија земља прихватила или које намерава да прихвати.

Разлози за његово доношење је и неопходност стварања правног оквира за обезбеђење чвршћег система контроле у тој области и елиминисање могућих нежељених извоза и трговине том робом.

Поред тога, Закон о спољној трговини наоружањем, војном опремом и робом двоструке намене, који је сада на снази, донет је 2005. године и односио се на Државну заједницу Србија и Црна Гора која је тада постојала, а у међувремену су све земље у региону донеле националне законе у тој области, рекао је минстар.

Предлог закона садржи седам делова међу којима су, осим уводних, одредбе о условима за извоз и увоз наоружања и војне опреме и пружање брокерских услуга и техничке помоћи, одредбе о дозволи, о транспорту и транзиту наоружања и војне опреме, о надзору, казнене и прелазне и завршне одредбе.

Опозиција критикује закон

Посланици опозиције су критиковали предложен закон о наоружању, истаквши да је требало да буде модернији, али и да не побољшава контролу над трговином оружјем.

"Овај закон је нажалост насушна потреба, али он не убрзава систем, нити побољшава контролу увоза и извоза наоружања и војне опреме. Сматрам да је закон морао да буде модернији, флексибилнији и да се прецизније дефинишу надлежности министарстава", рекао је посланик ДС-а и бивши министар одбране Драган Шутановац.

Навео је да многе ставри у закону нису добро уређене, што у ДС-у планирају да "поправе" амадманима, а као пример навео је да Министарство одбране може да одбије упис трговаца у јединствени Регистар и да га на тај начин спречи да послује.

Посланик НДС-а Марко Ђуришић замерио је што се и овај закон усваја по хитном попступку. Подсетио је да је закон изгласала Влада још у децембру прошле године, а да је повучен из скупштинске процедуре у априлу када је требало да се формира нова влада после одржаних избора.

"Пре три месеца није био хитан, а сада јесте, како је то могуће", рекао је Ђуришић. Такође је нагласио да је предложен закон неопходан, али да је морао да буде боље написан.

"Чињеница је да је овај закон добра основа и ми ћемо активно учествовати у расправи о амадманима и уколико се он побољша, подржаћемо усвајање овог закона", рекао је Ђуришић.

Подршку закону најавиле су странке владајуће колације, које су оцениле да је закон "јако добар" и чији су представници посебно указивали на успех наменске индустрије у претходним годинама.

Посланица Српске напредне странке Александра Томић рекла је да ће та партија подржати овај предлог закона јер је потребно дефинисати процедуру и контролне механизме овог процеса.

"Крушик" у центру пажње

У једном тренутку главна тема рапсраве у парламенту било је и пословање војне фабрике "Крушик" из Ваљева.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић навео је да је ситуација у предузећу Крушик врло лоша, да се директор не појављује на посао, те да чак није ни квалификован што је, како је рекао, у маниру ове власти.

На то је реаговао шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић који је представницима бившег режима поручио да не помињу Крушик.

"Када сте ви били власт, у Крушику је било 1.265 запослених, од тог броја 515 у произовдњи, све остало режија и логистика. Било је запослено чак 27 секертарица. Да ли је то добро пословање? Зато и не чуди губитак од 4,4 милијарде динара", казао је Бабић.

Посланици су завршили и расправу о Предлогу закона о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Алжира о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране.

На предложене измене Закона о јавној својини уложено је осам амандмана, а на измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији четири.

Завршетак расправе о новом закону о увозу и извозу војне опреме и наоружања обележила је полемика посланика ДС-а Драгана Шутановца и посланика СНС-а Александра Мартиновића о пословању предузећа СДПР и "пљачке у Министарсву одбране" 2008. године, док је Шутановац био министар.

Мартиновић је наводио податке који, како је тврдио, указују на афере које су произилазиле из лошег пословања тог предузећа, а тицали су се набавке ракета ваздуз-ваздух Р27, куповине путничких аутомобила "ауди А6" и "ауди А8".

Одговарајући Мартиновићу, Шутановац је поручио да се пре говора о моралним стварима погледа у огледало.

"Када смо код цитата, 25. јула 2012. године сте рекли: звали су ме да пређем у СНС, али мој одговор је био не, јер сам лојалан Војиславу Шешељу. Прелазак у СНС био би крајње кукавички потез и окретање леђа човеку који се у тамници натчовечанским напорима бори не само за себе, него за целу Србију", рекао је Шутановац читајући изјаву Мартиновића једном дневном листу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи