Читај ми!

Јанковић: Нема формалног преступа државе

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је у Врању да не постоји формалан преступ државе када се позива на број Албанаца на југу Србије са пописа 2011. године који су они бојкотовали, а сада тврде да то није одговарајући број.

Заштитник грађана је казао да постоји сукоб форме и суштине око броја Албанаца на југу Србије, али да не постоји формални преступ државе када се позива на податке пописа јер је до те ситуације дошло "вољом људи, а не државе", преноси Бета.

Омбудсман је то одговорио на питање председника Националног савета Албанаца Галипа Бећирија да ли треба смањивати број чланова Савета.

Тај број је, због резултата пописа 2011. године, са 29 смањен на 15.

Бећири је навео да је на попису 2011. године, који су Албанци са југа Србије бојкотовали, пописано око 5.800 Албанаца у целој Србији.

"Не могу формално рећи да је неко направио пропуст зато што узима званични број са пописа, али могу да упутим сугестију да се нађе другачији начин за компензовање форме и садржине", казао је Јанковић.

Јанковић је навео да су "постојале неправилности у организацији пописа, али да је највећи број кључних неправилности отклоњен", након чега је био упућен позив припадницима националних мањина да учествују на попису.

Председник НСА Галип Бећири изнео је податак да, иако је у Србији пописано укупно око 5.800 Албанаца, на посебном бирачком списку за изборе за НСА има уписано готово 30.000 бирача.

Додао је да је на парламентарним изборима албанска Партија за демократско деловање добила је 24.000 гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи