Читај ми!

Хан: Без проширења ЕУ наредних пет година

Комесар Европске уније за суседство и преговоре о проширењу у новом сазиву Европске комисије Јоханес Хан изјавио је да током његовог петогодишњег мандата неће бити проширења Уније.

Хан је у обраћању Европском парламенту тако потврдио раније најаве новоизабраног председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да се ниједна држава неће придружити Унији до краја деценије.

Реалистично, ниједна земља неће у том периоду бити спремна на придруживање Унији, али то не значи да ће процес проширења бити обустављен, јер ће се преговори о придруживању наставити са државама као што су Србија и Црна Гора, навео је Хан.

Образлажући свој програм, Хан је најавио да ће интензивно разговарати са Србијом и другим земљама кандидатима пре свега о владавини закона, основним правима и економији, како би се те земље што боље припремиле за чланство у ЕУ.

Нови комесар ЕУ задужен за проширење истакао је да земље кандидати не могу да остваре напредак према чланству у ЕУ, уколико се претходно не ослободе наслеђа прошлости, наводећи да ће на позицији комесара предузети све напоре за стабилизацију региона, а посебно за унапређење и продубљење дијалога Београда и Приштине.

Хан је истакао да регион Западног Балкана не може да буде "црна рупа" Европе кад је реч о саобраћајној и енергетској инфраструктури и подвукао да ће Унија радити на томе да повеже земље региона, како међусобно, тако и са Европском унијом.

Као комесар за регионалну политику Јоханес Хан већ је стекао искуства из прве руке у Србији и другим земљама региона. Када у следећих пет година буде мерио напредак земаља, његов мото ће бити: "Квалитет реформи је важнији од брзине".

Посланике у парламенту интересовало је како ће задржати интерес за реформе и европске интеграције у земљама региона, ако унапред прогласи да неће бити пријема нових чланица.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Хан је рекао да има поверења да ће Србија наставити да показује велику одлучност и посвећеност у том процесу.

"Надам се да ће нова влада у Приштини бити ускоро формирана да би могао да буде настављен политички дијалог Београда и Приштине. На техничком нивоу разговори трају, али њима је потребна политичка подршка", реко је Хан.

На питање посланика шта ће предузети поводом разлика између Србије и ЕУ око санкција Русији, Хан каже да је то питање којим ће морати Београд да се позабави.

"Чињеница да се Србија није придружила европским санкцијама против Русије јесте нешто о чему ћемо разговарати и за то ће бити потребно време. Српска влада ће морати да се тиме позабави", рекао је Хан.

Хан је у обраћању Европском парламенту такође рекао да ће Београд, ако жели да "напредује ка чланству, морати да пошаље прави сигнал" кад је реч о санкцијама против Русије.

Најавио је да ће у првим недељама мандата који почиње 1. новембра посетити Србију и друге земље региона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи