Сертић: Влада ради на унапређивању инвестиционе климе

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас на отварању Заједничке комисије Србија - Баден-Виртемберг да Влада Србије улаже напоре како би се постигла макроекономска стабилност, побољшали услови пословања и унапредила инвестициона клима.

Министар Сертић је, на Пленарној седници којом је отоворено треће заседање Комисије, рекао да сарадња са овом немачком покрајином има посебан економски значај за Србију јер на домаћем тржишту веома успешно послују водеће компаније из Баден-Виртемберга: Дајмлер, Бош, Вирт, Хуго Бос, ДМ, Дункермоторени Нормагрупа.

Он је нагласио да је Србија заинтересована да са компанијама из Баден-Виртемберга покрене сличне активности и у другим областима и додао да највећи интерес за привредном сарадњом постоји у машинској, металској и ИТ индустрији, електроници и индустрији грађевинских и алатних машина, али и у другим областима попут образовања, културе, туризма.

"Због напора које улажемо очекујемо да Србија буде значајније присутна на инвестиционој мапи, а кључни фактори који могу да определе долазак страних инвеститора у Србију су ниски трошкови рада, близина европских тржишта и предности у погледу коришћења бесцаринског извоза на тржиште од близу милијарду потрошача", рекао је Сертић, а наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Министар Већа савезних покрајина, Европе и међународних послова Баден-Виртемберга и копредседавајући Комисије Питер Фридрих рекао је на заседању да је сарадњу непоходно продубити у области нових технологија, преношења знања и искуства.

Он је, како се додаје, посебно истакао значај одлуке Бундесрат (Савезни савет) од пре неколико недеља којом је Србија безбедна земља порекла.

"У другим деловима Европе видимо колико је важно да Европска унија остане отворен пројекат", рекао је министар Петер Фридрих, који је, такође, у делегацији.

"Поред већ постојећих 69 пројеката које заједнички спроводимо у области рада полиције, образовања, културе и животне средине, надамо се да ће их бити још, посебно у области социјалне жаштите", напоменуо је Фридрих.

Фридрих је истакао значај проглашења Србије за државу сигурног порекла и додао да је веома важно да представници покрајине Баден Вртемберг буду добро информисани како би наставили да подржавају преговоре о чланству Србије у ЕУ.

Делегацију немачке покрајине Баден-Виртемерг предводи председник Одбора за европска и међународна питања покрајине Петер Хофелиш.

Хофелиш је истакао да је посета оргнизована са циљем што бољег упознавања посланика са процесом преговора и реформи у Србији, као и да се овакве посете организују једном у пет година.

Мишчевић: Србија предана реформама и ЕУ 

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић поручила је на састанку са делегацијом немачке покрајине Баден-Виртемберг да је Влада предана реформама. Циљ наше земље није само чланство у Унији, већ уређена и стабилна Србија са јаким институцијама, навела је Мишчевићева.

Тања Мишчевићева је захвалила на изузетном интересовању за процес преговора Србије са ЕУ и истакла да је ово једна од најзначајнијих година када је реч о евроинтеграцијама, будући да су у јануару отворени преговори о чланству, јавља Танјуг.

Напомињући да је Влада Србије предана реформама, како се наводи у саопштењу Канцеларије за европске интеграције, Мишчевићева је делегацију информисала о току преговарачког процеса, плановима за отварање поглавља до краја године, сету недавно усвојених закона, припреми акционих планова у области владавине права.

Посебно је истакла области које су кључне за напредак, али истовремено и најизазовније попут пољопривреде, руралног развоја, животне средине, енергетике, транспорта и регионалног развоја.

"Наш циљ није само чланство у Европској унији већ Србија као уређена и стабилна држава са јаким институцијама", рекла је она и захвалила им на помоћи њихове земље током поплава у Србији.

То је, како је додала, у великој мери помогло разумевању солидарности у Европи.

Саговорници су се сагласили о значају одржавања "Параде поноса" првенствено са становишта заштите људских права, будући да европске вредности подразумевају подршку свим људским правима, а посебно правима мањина.

Гости из Немачке су похвалили успешну организацију "Параде поноса" и оценили је као добар знак у борби против дискриминације.

Састанку је присуствовало деветнаест чланова парламента покрајине Баден Виртемберг и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Хајнц Вилхелм.

Баден-Виртембергје једна од најразвијенији и највећих покрајина Европе, а Србија је једина од пет земаља из региона Југоисточне Европе са којима покрајина Баден-Виртемберг одржава заседања Комисије на министарском нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи