Читај ми!

ДСС: Програм штедње Владе води у пропаст

Демократска странка Србије оцењује да је програм штедње Владе Србије без развоја и да води у пропаст, због чега се залаже за прекид европских интеграција и развијање бољих политичких и економских односа с другим земљама света које би могле да обезбеде средства за инвестиције.

Из Демократске странке Србије поручују да је уз смањење плата и пензија, отпуштање запослених практично једина мера коју Влада спроводи, преноси Бета.

"Обе мере власт назива реформским. Модел економске политике Владе је модел 'не липши магарче до зелене траве', саопштава ДСС.

Из те странке наводе да одсуство било какве идеје о томе шта треба да се учини да се покрене замрла привреда, односно све што се на терет грађана предузме у циљу смањења буџетског дефицита, не води оздрављењу српске економије.

"Буџетски дефицит ће  секраткорочно смањити, сиромаштво становништва ће досећи неподношљиве границе, а власт ће већ следеће године бити пред дилемом да ли даље да смањује плате и пензије или да прогласи банкрот", пише у саопштењу те странке.

ДСС сматра да је "потпуно бесмислена" тврдња да ће изменама закона, као што је Закон о раду и слични, да се обезбеди толики прилив страних инвестиција да ће да се повећа производња и потреба за радницима у мери која би значила смањење незапослености и која би омогућила потребно повећање буџетских прихода.

"Тако нешто је могуће само оживљавањем домаће привреде, којој је неопходна помоћ државе, посебно у околностима сталног смањења домаће тражње, као последице мера штедње. Без покретања домаће привреде, а Влада на томе ништа не ради, незапосленост ће наставити да расте, као и потреба за новим уштедама на терет грађана", наводе из ДСС-а.

Та странка тврди да држава мора да обезбеди средства за инвестиције у привреди, чак и новим задуживањем, које је оправдано уколико приходи од инвестиција надмашују трошкове кредита и обезбеђује динамичан раст БДП-а.

Та средства треба усмерити на кредитирање профитабилних развојних пројеката домаћих предузећа, оснивање или докапитализацију финансијских институција као што су развојна и извозна банка, стратешка партнерства са страним компанијама и финансирање инфраструктурних пројеката, сматрају у ДСС-у.

"Прекидом европских интеграција и развијањем политичких и економских односа са свим земљама света, државама Евроазијског савеза, Кином и другим државама БРИКС-а, арапским и афричким земљама и, наравно, европским земљама, а увек на основу заједничког интереса, могуће је наћи потребна средства и партнере", закључује се у саопштењу ДСС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи