Читај ми!

Мекалистер нови известилац ЕП за Србију

Дејвид Мекалистер, Немац шкотског порекла и близак сарадник Ангеле Меркел, биће нови известилац Европског парламента за Србију.

Именовање Дејвида Мекалистера тек треба да буде званично потврђено од стране Спољнополитичког комитета парламента, речено је Танјугу у кабинету овог посланика. Именован је на затвореном састанку чланова Европске народњачке партије.

Овај четрдесетогодишњи политичар, близак сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, био је од 2010. године на челу хришћанских демократа Доње Саксоније пре него што је, након мајских парламентарних избора, постао члан ЕП.

Мекалистеров избор за известиоца примљен је са изненађењем у Бриселу, јер су се као кандидати за то место помињале сасвим друге особе.

Посматрачи оцењују да његов избор одражава значај који Немачка придаје европским интеграцијама Србије и сигнал да Берлин узима питање проширења много озбиљније него до сада.

У Мекалистеровој канцеларији поручили су да се он до званичног постављења неће оглашавати у јавности.

Мекалистер је рођен у Берлину, а оба родитеља су му били Шкоти који су тамо радили и поседује двојно британско-немачко држављанство.

Сматрају га једном од звезда у успону у оквиру странке, а Меркелова му је још 2005. нудила место генералног секретара ЦДУ, што је он одбио са образложењем да је сувише рано да заузме ту позицију.

Правник по професији, био је председник парламентарне групе ЦДУ у Ландтагу (парламенту) Доње Саксоније од 2003. до 2010. године, а изабран је и за председника странке 2008. Од 2010, био је и члан надзорног тела компаније "Фолксваген".

И премда има двојно држављанство, он каже да је "више-мање у потпуности Немац", пошто је читав живот провео у Немачкој, тамо се школовао и служио војску. Ипак, за своје одрастање у Западном Берлину истиче да је било у "британском стилу".

Подржава Конзервативну партију у Великој Британији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи