Читај ми!

Споразум за стамбено збрињавање избеглица

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и представник Банке за развој Савета Европе Стефан Селен потписали су Споразум о донацији, у вредности од 26,7 милиона евра, којим се обезбеђује стамбено збрињавање 1.585 најугроженијих избегличких породица у Србији.

Министарка Јадранка Јоксимовић је после потписивања Споразума у Влади Србије рекла да ће Регионални стамбени фонд издвојити 22,5 милиона евра донаторских средстава док је остатак обезбедила Влада Србије.

Она је најавила да ће овај веома важан пројекат почети да се реализује за две недеље када избегличким породицама буду додељене прве монтажне куће или грађевински материјал.

"У Србији се налази више од 16.000 избегличких породица од укупно 27.000 колико их има у целом региону", рекла је она и подсетила да ће Србија путем програма добити 335 милиона евра од укупно 583 милиона колико је намењено за решавање овог проблема и у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори.

Министарка је нагласила да нико не треба да сумња у посвећеност Владе Србије да се реше проблеми оних који већ 20 година имају статус избеглих особа.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да у Србији има 24 колективних центара од чега се 13 налази у централној Србији, а 11 на Косову и Метохији.

Наводећи да се у њима налази мање од 400 избеглица и око 1.500 до 1.700 интерно расељених особа, он је изразио наду да ће до њиховог затварања доћи у скоријој будућности будући да се на томе даноноћно ради.

Он је, међутим, рекао да не очекује да у скорије време дође до затварања колективних центара на Косову због, како је навео, незаинтересованости власти у Приштини и не баш велике подршке међународне заједнице у Покрајини.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је ЕУ главни донатор Регионалног стамбеног фонда будући да обезбеђује 73,4 одсто укупних средстава за реализацију пројеката.

Данас потписаним споразумом наставља се спровођење регионалног програма којим је планирано да се у наредних пет година обезбеде стамбена решења за 16.780 најугроженијих избегличких породица у нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи