Читај ми!

Корист од примирја за Западни Балкан

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић сматра да је примирје у Украјини добра вест и за Србију, али да морамо да сачекамо да видимо хоће ли примирје бити одрживо. Истиче да питање усаглашаваља спољне политике Србије са ЕУ неће бити затворено. Ако у новој Европској комисији не буде комесара за проширење, то ће бити политички и симболички лоша порука, каже Бобићева.

Маја Бобић је гостујући у Дневнику РТС-а рекла да је украјинска криза на један начин одвлачила пажњу ЕУ ка истоку, али и да је давала на значају земљама Западног Балкана, односно политици проширења.

"Не знам да ли то утиче на смањење или повећање пажње ка Западном Балкану, у сваком случају је добра вест и требало би да буде користи и за Западни Балкан, поготово имајући у виду да је било доста притисака на Србију", рекла је Маја Бобић.

Истакла је и да је свако заоштравање сукоба у Украјини доводило Србију у незгодан положај.

Како је рекла, питање усаглашавања српске спољне политике са ЕУ неће бити затворено и оно ће у приступним преговорима бити разматрано у оквиру поглавља 31. Навела је и да то питање све више добија на значају.

Говорећи о отварању преговарачких поглавља, Маја Бобић је подсетила да је у преговарачком оквиру ЕУ који је представљен Србији у јануару јасно исказано да су три поглавља пресудна - 23,24 и 35. Поглавља се тичу правосуђа и људских права, унутрашњих послова и односа с Приштином.

Како је рекла, то су поглавља која би међу првима требало да буду отворена и која ће вероватно бити последња затворена.

Ипак, Маја Бобић истиче да је Србија показала проактиван приступ припремом позиције за поглавље 32 које се тиче финансијске контроле.

Када је реч о медијским наводима да у новом саставу Европске комисије неће бити комесара за проширење, Маја Бобић сматра да је то политички и симболички лоша порука.

Међутим, каже да у сваком случају питање проширења неће нестати из портфолија Европске комисије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи