Читај ми!

Хоће ли бити комесара за проширење у ЕК?

У наводним плановима нове Европске комисије који су доспели до јавности нема комесара за проширење. У Комисији наводе да одлука о ресорима још не постоји и да ће бити донета следеће недеље. Према изворима РТС-а, један комесар ће бити задужен за проширење, али је могуће да проширење не буде у имену ресора.

Када је у јулу нови председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао да за време његовог мандата неће бити новог проширења, то је схваћено као констатација реалности да ниједна земља у том року неће стићи да заврши преговоре. Ипак, у наводном плану нове Комисије који је процурио у јавност, не само да нема посебног комесара, већ се проширење уопште не помиње.

Наташа Трод из Европске комисије каже да је, према њиховој евиденцији, реч о 54. моделу нове Комисије који се појавио у медијима.

"Једино је сигурно да одлука о портфељима није донета и да ће бити донета следеће недеље", каже Наташа Трод.

Евентуална Одлука да у потпуности изостави проширење са листе ресора нове Комисије послала би лошу поруку земљама кандидатима, кажу аналитичари.

"У случају Србије, која је почела преговоре и која има специјалне односе са Русијом посебно је важно да уместо снижавања нивоа, ЕУ пошаље јасну и конструктивну поруку о европској интеграцији", каже Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу.

Без обира на имена појединачних ресора и организацију Европске комисије, извори у Бриселу кажу да ће се политика проширења свакако наставити, као и да ће и нова Комисија наставити да води преговоре о чланству са Србијом.

"Јункер јесте рекао да неће бити новог проширења у следећих пет година, али је рекао и да преговори о чланству морају бити настављени, пре свега са земљама Западног Балкана", рекла је Наташа Трод.

Према изворима РТС-а, као и до сада, један комесар биће надлежан за суседство и проширење, али је могуће да реч "проширење" не буде у имену ресора.

Опис посла новог комесара биће, међутим, врло сличан оном који је имао комесар Филе. Ко ће бити нови комесар требало би да се зна следеће недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи