Читај ми!

Без комесара за проширење у ЕК?

У будућој Европској комисији није планирано место комесара за проширење, пише портал Еурактив позивајући се на интерни документ из Комисије. У новом саставу ЕК биће 19 мушкараца и девет жена.

У документу коју је припремила служба новоименованог председника Европске комисије Жан-Клода Јункера наводе се имена комесара и њихових будућих ресора, пише портал Еуактив са седиштем у Бриселу.

Како се наводи, документ од 2. септембра не представља коначну везију и подложан је променама.

Аустријанац Јоханес Хан би требало да буде именован за комесара за политику суседства која је добила на значају због украјинске кризе, али за сада није познато да ли ће у његову надлежност спадати и политика проширења, с обзиром на то да тог ресора нема у документу, пише Еурактив.

У оквиру припрема, Јункер је почео разговоре са кандидатима за комесаре а састав Комисије би требало да саопшти почетком наредне недеље.

Осим комесара за проширење, у будућој Комисији није предвиђено ни место комесара за унутрашње тржиште, а место комесара за дигиталну агенду биће замењено местом потпредседника за дигитална питања и иновације које би требало да припадне одлазећој словеначкој премијерки Аленки Братушек.

Хрватски члан Комисије Невен Мимица који је сада комесар за заштиту потрошача, треба да добије ресор регионалне политике.

Уводи се и функција потпредседника за боље прописе, што би требало да наиђе на задовољство британског премијера Дејвида Камерона који је водио кампању за мање бирократије и процедура у одлучивању у ЕУ.

У Комисији ће поред комесара за енергетику и климу постојати и потпредседник за енергетску унију.

Уводи се и место потпредседника Европске комисије за раст, економију и монетарну унију, Европски семестар и социјални дијалог.

Предложено је да Европска комисија има укупно шест потпредседника, од којих ће један бити задужен за буџет и финансијску контролу.

Девет жена у новом саставу ЕК

У саставу нове Европске комисије биће 19 мушкараца и девет жена, а просечна старост нових еврокомесара биће 53,04 године.

По интерном документу Комисије, број жена ће бити као и у досадашњем саставу ЕК коју предводи Жозе Мануел Барозо - девет, од којих ће три бити потпредседнице.

За сада је извесно ангажовање шефице италијанске дипломатије Федерике Могерини која је именована за нову високу представницу за спољну политику и безбедност, а биће и потпредседница ЕК.

Међу девет кандидаткиња су и две садашње комесарке које ће у новом саставу Комисије добити нове ресоре.

Досадашња европска комесарка за унутрашња питања, Швеђанка Сесилија Мламстром требало би да преузме ресор правде, а комесарка за међународну помоћ и хуманитарну сарадњу, Бугарка Кристалина Георгијева бавиће се пореским питањима и борбом против проневера.

Место у Европској комисији требало би да припадне и одлазећој премијерки Словеније Аленки Братушек, која би се, као потпредседница, бавила дигиталном агендом и иновацијама.

Пољска кандидаткиња је вицешефица Владе, Елжбиета Биежковска која би требало би да буде потпредседница задужена за буџет и финансијску контролу.

Данкиња Маргрете Ветагер предложена је за комесарку за животну средину, Вера Јоурова из Чешке за саобраћај, а садашњој потпредседници Европског парламента Корини Крети, као кандидаткињи Румуније, требало би да, како се очекује, припадне ресор хуманитарне помоћи.

Белгија још није званично предложила кандидата за Европску комисију. али би то требало да буде Маријан Тисен која би се бавио омладином и вишејезичношћу.

Будућа Европска комисија ће, према документу, бити политички уравнотежена.

Групи Европске народне партије (ЕПП) припашће 12 ресора, укључујући два потпредсеничка места, Социјалисти и демократе добиће осам места, укључујући два потпредседничка, а либерали (АЛДЕ) пет места са, такође, два потпредседничка места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи