Читај ми!

Током јесени услови за отварање поглавља 23

Министар правде Никола Селаковић очекује да ће током јесени Србија испунити све претпоставке за отварање поглавља 23 (правосуђе и основна права) у преговорима са ЕУ. Промена Устава је један од најтежих задатака постављених у скринингу за поглавље 23, истакао је Селаковић.

Гостујући у Дневнику РТС-а поводом првих сто дана рада Владе, министар Селаковић је констатовао да је у том периоду усвојено осам важних правосудних закона, од којих се неки већ примењују, док неки имају одложену примену од почетка идуће године.

"Савладали смо начин њихове системске припреме да би били примењиви. Закон о прекршаjима смо припремали седам месеци за примену и управо због те добре припреме за примену дао је добре резултате", објашњава министар правде Никола Селаковић.

Истиче да је у претходних 100 дана постигнут и велики успех у области правосудних професија.

"Први пут у Србији пре пет дана именовани су јавни бележници, њих 94 за 37 судова у Србији. Ту је и допунски конкурс за именовање извршитеља и припрема за именовање нових медијатора у светлу Закона о посредовању и решавању спорова, али ту су и велика улагања и резултати у области смештајне инфраструктуре, како правосудних органа тако и затвора", истиче Селаковић.

Објашњава да Извештај о скринингу ништа ново није открио.

"Извештај о скринингу није открио ниједну тајну, већ је констатовао оно што смо знали, и добар део ствари које су нам стављене у задатак за остваривање већ је испуњен", каже Селаковић.

У наредном периоду, према његовим речима, предстоји усвајање још неколико правосудних закона, као што су закон о узбуњивачима, закон о заштити права на суђење у разумном року и закон о бесплатној правној помоћи.

"На нацрт закона о узбуњивачима стигло је мишљење Савета Европе и оцењен је као добар пример. Србија ће, дакле, добити један од најбољих закона о заштити узбуњивача у Европи. Уверен сам да ћемо у првом редовном јесењем заседању усвојити тај закон", наглашава Селаковић.

Један од најтежих задатака постављених у скринингу за поглавље 23 јесте промена Устава, истакао је Селаковић и објаснио да ће након промене највишег правног акта, правосуђу бити гарантован знатно виши степен независности него до сада.

Велики изазов у реформи правосуђа, према речима министра Селаковића, остаје реформисање менталитета, лоших навика и начина рада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару