Читај ми!

Прегршт изазова за првих сто дана Владе

Навршава се првих 100 дана од формирања Владе Србије. Високо на листи приоритета кабинета Александра Вучића нашло се усвајање реформистичких закона, интензивна спољнополитичка активност, али и санирање последица поплава.

У четворосатном априлском експозеу и сто дана касније, за премијера, Влада има исту осовину – опоравак привреде. Новом кабинету пре три месеца поручио је да уместо у ретровизор, гледа кроз доглед.

"Програм који ћу вам представити је смео и амбициозан. Никада се не бих усудио да стојим пред вама да не мислим да су циљеви Владе достижни", рекао је 27. априла премијер Вучић.

Тада су на списку били познати изазови. Десетак дана по формирању, Влада се суочила са непланираним.

Због поплава је ванредно у целој земљи било осам, а у појединим општинама и 40 дана. Велика штета је још видљива – у новцу износи више од милијарду и по евра.

Само у енергетском сектору 210.000.000. Уништено је 400, а тешко оштећено више од 17.000 кућа и станова. На донаторској конференцији, Србија је добила помоћ од готово милијарду евра.

И са поплавама и без њих, економистима је 100 дана мало да процене резултат Вучићевог кабинета. Од обећаног, штрихлирају усвајање реформских закона. Кажу, неизбежно смањење плата и отпуштање вишка запослених у јавном сектору тек предстоје.

Небојша Савић са ФЕФА каже да је донето неколико врло значајних системских закона за које је била потребна деценија да се донесу и да се прилагоде реформама, али сада је остао задатак да се спроводе и то је оно кључно на чему Влада мора да инсистира.

Европска унија је у првих сто дана наше Владе отворила врата за другу фазу преговарачког процеса. Преговарачки тим хвата залет за отварање првог поглавља у Бриселу.

Шефица Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је план да током италијанског председавања прођу сви акти који су неопходни.

"Онда првом нареном приликом – фебруар, март, кад се састају сви министри спољних послова ЕУ – треба да имамо међувладину конференцију на којој бисмо отворили преговоре о поглављима 23 и 24", каже Мишчевићева.

Влади је већи терет било поглавље 31, усклађивање са спољном политиком ЕУ.

Иво Висковић са Факултета политичких наука истиче да ћемо бити изложени притисцима, да ће се од нас очекивати да радимо за једну страну, а за Србију то у овом тренутку није могуће јер смо двоструко зависни – технички од Запада, а енергетски од Русије – а угрозити енергетску безбедност јесте самоубилачки чин.

Према његовим речима, морамо убедити Запад да то што радимо није у корист Русије него у корист Србије.

Да је спољна политика међу три главна приоритета Владе доказале су посете високих званичника ЕУ за само 24 сата од њеног формирања, али и посете премијера Берлину, Паризу и Москви. На унутрашњем плану отворен је "досије јавна предузећа" првим сменама директора.

Ипак, епилог још није добила реформа државне управе, али и попуњавање јаза у буџету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару