Завршен скрининг о енергетици

Након завршене рунде скрининга о енергетици у Бриселу питање "Јужног тока" није било помињано током разговора са стручњацима Европске комисије, изјавила је шефица српског тима за преговоре о ЕУ Тања Мишчевић.

Реч је о изузетно важним поглављима која се односе на енергетику и трансевропску енергетску мрежу, рекла је Мишчевићева у Бриселу након затварања билатералног скрининга за поглавља 15 и 26, преноси Танјуг.

Истакла је да током разговора није било речи о контроверзи у вези са "Јужним током" који треба да прође и кроз Србију, а чију је изградњу је Бугарска суспендовала због неусклађености са европским прописима.

"Сви разумеју да је проблем 'Јужног тока' европски, а не српски политички проблем", рекла је Мишчевићева.

Објаснила је да се разговор добрим делом водио о такозваном Трећем енергетском пакету, скупу прописа ЕУ који треба да почне да се примењује у Србији од 1. јануара следеће године.

"За нас проблем није у стручним људима и доброј вољи, него у недостатку финансијских средстава", указала је Мишчевићева и додала да је усклађивање са прописима ЕУ у овој области веома скупо.

Мирјана Филиповић, помоћница министра у Министарству рударства и енергетике која је предводила радну групу Србије, објаснила је да ЕУ у оквиру Трећег енергетског пакета захтева изградњу капацитета за складиштење нафте и гаса који тренутно превазилазе могућности Србије.

"Ми смо већ доста урадили на законском усклађивању домаћих прописа са Трећим пакетом и то смо данас представили стручњацима ЕК", рекла је Филиповићева.

Србија је досад успешно привела крају скрининг о укупно 11 од 36 поглавља преговарачког процеса. Скрининг је дубинска анализа закона и прописа земље-кандидата са одредбама ЕУ, а представља важан корак у преговорима о придруживању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару