Читај ми!

Посланици о Вучићевој посети Берлину и Лукашенку

Народни посланици једногласни су у оцени да је посета премијера Александра Вучића Немачкој од велике важности и да је битно унапређивати односе с водећом земљом ЕУ. Различито, међутим, гледају на посету председника Белорусије Београду.

Посланик Српске напредне странке Милован Дрецун сматра да је посета премијера Вучића Берлину показала да се Немачка определила да на Балкану буде динамичније присутна и да је Србију одабрала за партнера у реализацији тог спољнополитичког циља, преноси Танјуг.

Такав однос Србији, како је рекао, доноси нова радна места и најсавременије технологије, али и отвара врата за будућност у којој неће бити наметања услова на начин на који је то чињено у прошлости.

Осврћући се на посету председника Лукашенка Београду, Дрецун је рекао да нема никакве скривене симболике у томе што се она поклопила са Вучићевом посетом Немачкој.

"Србији је неопходна што разноврснија спољнополитичка активност како би створила услове за напредак,уосталом председник Лукашенко је на челу државе која има велики економски потенцијал за сарадњу", рекао је Дрецун.

Петар Петровић из Јединствене Србије сматра да је посета премијера Вучића Берлину историјски искорак и да то може бити подстрек економском развоју Србије.

Посланик опозиционе Демократске странке Борислав Стефановић истакао је да је добро да Србија има што боље односе са Немачком, али да јавност није чула ставове Берлина по више питања од интереса за Србију, као што су питања кризе у Украјини и реализације Бриселског споразума.

Коментаришући долазак председника Александра Лукашенка у Србију, Стефановић је рекао да је ова посета у сенци контраверзе - да ли је влада применила своју сопствену одлуку да уводи санкције према Белорусији придружујући се санкцијама ЕУ.

Посета премијера Вучића веома је значајна за Србију и надамо се да ће резултати бити брзо видљиви у виду извештаја премијера парламенту, рекао је посланик опозиционе Нове демократске странке Александар Сенић.

Посланица социјалиста Дијана Вукомановић сматра да је сусрет Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел изузетно важан и да отвара ново поглавље у односима две земље, преноси Бета.

"Тај сусрет доноси ново пријатељство и активнију сарадњу, отвара простор да се интензивније економски сарађује, а да Србија ојача свој утицај у региону", истакла је Дијана Вукомановић.

Ставови власти и опозиције нису усаглашени када је реч о посети председника Белорусије Александра Лукашенка Београду.

"Нама у НДС-у нејасан је разлог позивања у посету човека који је под вишегодишњим санкцијама ЕУ и надамо се да то неће изазвати лоше консеквенце по европску перспективу Србије", истакао је Сенић.

С друге стране, Дијана Вукомановић сматра да свака земља има своје спољнополитичке интересе и поручује да сарадњу не треба потпуно обуставити.

"У најтежим тренуцима за Србију Белорусија је пружила руку подршке, вероватно има простора и за продубљену економску сарадњу и то је прозор који не треба да затварамо", објаснила је Дијана Вукомановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару