Читај ми!

Косово, Харадинај уместо Тачија

Упркос договору опозиције, Демократска партија Косова Хашима Тачија тражи премијерско место. Уставни суд се такође огласио, истичући да споразум не даје право опозицији да именује премијера.

Лидер Демократске партије Косова нема партнера за формирање нове владе, иако је његова ДПК на недељним парламентарним изборима освојила више од 30 одсто гласова. Рамуш Харадинај лако би могао поново сести у премијерску столицу, пошто је са лидерима опозиционих странака, ДСК и Косовске иницијатине Фатмира Љимаја, постигао споразум о постизборној коалицији.

Према том договору, о којем је први известио приштински дневник Експрес, Харадинај ће бити премијер, ДСК ће добити места председника Косова и првог човека парламента, док ће Љимају припасти потпредседничка места.

"ДСК, АБК и Иницијатива за Косово се договорили да не улазе у коалицији са ДПК. Иса Мустафа и Фатмир Лимај су се сложили да место премијера припадне Рамушу Харадинају у будућој заједничкој влади", рекао је извор тог листа.

Ову владу, како тврде медији у Приштини, подржаће Самоопредељење Албина Куртија.

Ипак, председник косовског Уставног суда Енвер Хасани изјавио је да споразум постигнут између опозиционих странака њима не даје за право да именују премијера, јер мандатара предлаже председник, након консултација са страначким представницима.

Председништво ДПК такође се огласило, истичући да је косовски Устав јасан и да мандат за формирање Владе припада тој партији јер је она победила на изборима.

Како истиче ДПК, мандат за формирање Влада "произилази из воље грађана Косова који су ДПК дали поверење да настави са руковођењем Владом".

Приштински Експрес, пак, пише да је сама ДПК Харадинају понудила премијерско место уколико уђе у коалицију са том партијом. 

Одмах после косовских парламентарних избора јасно је да ће Хашим Тачи имати озбиљне проблеме да пронађе коалиционе партнере, пошто су лидери опозиционих странака одбили да сарађују са ДПК и пре него што их је некадашњи политички лидер ОВК позвао на консултације.

Иза Тачијевих леђа, позицију лидера косовске политичке сцене преузима Демократски савез Косова, чији се председник Иса Мустафа, током преподнева, састао са челницима Алијансе за будућност Косова и покрета "Самоопредељење" Рамушом Харадинајем и Аљбином Куртијем.

Курти и Мустафа су се, како преносе приштински медији, договорили да "не улазе у коалицију" са Тачијем, а слична порука уследила је и после сусрета шефа ДСК са Харадинајем.

"ДСК је иницијатор идеје да се не улази у коалицију са ДПК", рекао је приштинском дневнику Коха диторе неименовани званичник ДСК.

Током јутра, састали су се Мустафа и Харадинај, али нису желели да претерано детаљно коментаришу ток разговора.

Мустафа је, ипак, рекао да ДСК неће инсистирати да нови косовски премијер буде кадар његове партије, што се тумачи као директна понуда Харадинају.

Током дана састали су се Курти и Харадинај.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару