Читај ми!

Посланичка питања у Скупштини

Међу питањима које су посланици Народне скупштне поставили Влади било је и питање ко креира и спроводи спољну политику државе, будући да ће истог дана највиши званичници Србије разговарати са канцеларком Немачке, централне државе ЕУ, и председником Белорусије, државе која се налази под санкцијама ЕУ.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић је упућујући питање премијеру, подсетио да по Уставу Влада води спољну политику, али да му се чини да Србија има две спољне политике, преноси Танјуг.

"Добро је да премијер одлази у Берлин, јер та посета је у складу са утврђеном политиком да су евроинтеграције највећи спољнополитички интерес Србије. Са друге стране у Београд долази председник државе која је под санкцијама ЕУ и она не доприноси угледу Србије и остваривању њених спољнополитичких интереса", сматра Ђуришић.

Ђуришић је констатовао да министар спољних послова није од почетка мандата путовао ни у једну билатералну посету, и запитао да ли је, у ситуацији у каквој је Србија, допустиво да шеф дипломатије седи у Београду и бави се унутрашњополитичким и страначким питањима.

"У будућности треба избећи ситуације какву ћемо имати сутра. Не знам која ће вест сутра бити, да ли ће бити важнији овај сусрет у Београду или онај у Берлину и желимо да знамо да ли ће министар спољних послова бити у Београду или у Берлину", рекао је Ђуришић.

Посланица Демократске странке Гордана Чомић је, поводом снимка недавне саобраћајне несреће у Новом Саду који се појавио на неким веб-сајтовима, министрима правде и унутрашњих послова упутила питање ко је и са којим овлашћењем доставио снимке сигурносних камера.

Чомић је истакла, да са тим снимцима током истраге може да располаже само тужилаштво и МУП, а њиховим објављивањем крше се људска права оних који се на њима налазе.

Чомићева је истакла да не замера медијима који објављују овакве снимке, али да је проблематично како су они уопште дошли до медија и упозорила да ће проблем достављања података медијима из службених истрага бити предмет наредног извештаја Европске комисије.

СВМ тражи измене Закона о реституцији

Посланик Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга питао је да ли се планирају измене и допуне закона о реституцији како би се олакшало враћање пољопривредног земљишта и друге имовине заменског реституцијом у случајевима када није могуће вратити оригиналну имовину која је одузета.

"Једно од важнијих питања у преговорима са ЕУ је питање имовинских права. Ако желимо да отворимо поглавље 23 било би добро што пре усвојити измене закона о реституцији и деблокирати тај процес", упозорио је Варга.

Посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић био је заинтересован за питање олакшавања давања српског држављанства грађанима у дијаспори, који се данас, како је рекао, суочавају са веома компликованом процедуром доказавиња да је неки од њихових предака био држављанин Србије.

Мирослав Маркићевић из Нове Србије затражио је од министарства државне управе и заштитника грађана да се изјасне о томе да ли су права Срба у општинама где су у великој мањини угрожена тиме што немају могућност да се нађу у локалним органима власти.

"Зар не би било логично да оно што наше мањине имају на централном нивоу Срби имају у општинама у којима су мањина. У општинама где је Срба два или три одсто они немају никакве шансе на изборима и мислим да су тиме повређена њихова права", рекао је Маркићевић.

Он је, такође, упитао владу и министарство одбране питао да ли је могуће створити законске претпоставке да се имовина Војске Србије, пре свега касарне, врати у власништво локалних самоуправа, посебно тамо где постоје докази да је земљиште локална самоуправа поклонила војсци.

"Ко не може да користи поклон, логично је да га врати дародавцу", рекао је Маркићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару