Читај ми!

Скупштина о путним исправама

Посланици Скупштина Србије разматрали измене Закона о путним исправама. Министар Небојша Стефановић рекао је да се тим изменама закон усклађује са европским, повећава правна сигурност грађана и спречава могућност злоупотреба.

13.15 - Парламент завршио расправу о изменама Закона о путним исправама. Посланици ће у четвртак разматрати Годишњи план употребе Војске Србије.

11.25 -  Изменама Закона о путним исправама прописи се усклађују са европским, а се повећава правна сигурност грађана и спречава могућност злоупотреба, рекао у парламенту министар Небојша Стефановић.

10.10 - Седница Скупштине почела постављањем посланичких питања представницима власти.

Изменама Закона о путним исправама, предвђено је да се издавање путних исправа усагласи са најновијим стандардима ЕУ и новим домаћим законима.

Основна карактеристика закона је укидање такозване излазне визе, односно визе које Србија даје својим држављанима.

Излазним визама се, заправо, ограничава слобода кретања људи, као једну од фундаменталних слобода у ЕУ, а ограничавање слободног кретања људи су још увек могућа због јавног реда и сигурности, заштите здравља и запошљавања у јавној служби.

Укидањем излазних виза у том закону престају да постоје бродарска и поморска исправа у коју је унета виза као врста путне исправе, већ ће досадашњи имаоци оваквих путних исправа путовати уз обичан пасош.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да се тим прописи усклађују са европским, повећава правна сигурност грађана и спречава могућност злоупотреба.

Образлажући измене и допуне Закона у Скупштини Србије, Стефановић је рекао да је тим законским решењем предвиђено укидање такозваних излазних виза које Србија даје својим држављанима, јер европско право не познаје институт излазних виза које представљају вид ограничења слободе кретања људи.

Стефановић је прецизирао да укидањем тих виза престају да постоје бродарска и поморска књижица у коју је унета виза као врста путне исправе, па ће они који су до сада имали те исправе убудуће путовати уз обичан пасош.

Измена је и то да се, како је навео Стефановић, детету млађем од 12 година не узимају отисци прстију нити потпис приликом подношења захтева за издавање путне исправе.

Код особа којима се из објективних разлога не могу узети отисци прстију, пасош се издаје са роком важења од годину дана, рекао је министар, додајући да особи која у периоду од пет година изгуби два или више пасоша нови пасош се издаје али са роком важења од годину дана.

"Ни на који начин се не ускраћује могућност да путује, али ако за пет година неко изгуби пасош два или више пута, онда то указује на одређене могућности злооупотребе", оценио је Стефановић.

Изменама и допунама Закона, како је рекао Стефановић, омогућено је поништавање дипломатских пасоша након престанка дипломатске дужности, уколико имаоци не врате исправу у року од 60 дана чиме се "спречавају злоупотребе тог права које је постојало у претходном периоду".

Посланица Демократске странке Гордана Чомић рекла је да су предложене измене Закона усклађене са европским прописима али да се не слаже са одредбом која, како је навела, ограничава право на пасош.

Чомићева је критиковала решење које предвиђа да се особама које изгубе пасош два или више пута у току пет година, путна исправа издаје на годину дана и упитала ко о томе одлучује.

"Нејасно шта се дешава након тих годину дана", навела је Гордана Чомић.

Закон о изменама Закона о путним исправама доноси се на предлог Владе како би се издавање путних исправа у Србији усагласило са најновијим стандардима ЕУ, а њиме се пре свега укидају такозване излазне визе, односно визе које Србија даје својим држављанима.

Када је реч о Годишњем плану употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2014. години и Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2014. години, њима се отвара могућност за учествовање српских војника у још седам нових међународних мировних операција УН и мисији ЕУ за обуку безбедносних снага у Малију.

Србија тренутно учествује у шест мировних мисија УН и две мисије под заставом УН, а новина би требало да буде ангажовање у мисијама у Западној Сахари, Малију, Кашмиру, Јужном Судану и Судану.

Усвајање ових аката не би значило ангажовање по аутоматизму, већ стављање на располагање ресурса без обавезе да они буду и ангажовани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару