Читај ми!

Дачић: Србија мора да тражи баланс

Ми у овом тренутку немамо обавезу да се придружујемо заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Напомиње да Србија ипак мора да тражи баланс између приближавања Бриселу и односа према традиционалним пријатељима.

У овом тренутку Србија мора да води рачуна о томе да тражи баланс између приближавања ЕУ и односа према нашим традиционалним пријатељима, истакао је Дачић обраћајући се новинарима у Архиву Југославије у Београду, преноси Бета.

Подсетио је да су спољнополитички приоритети Србије да буде чланица ЕУ, да оствари што већи утицај на најважније центре политичке моћи у свету, да развија и негује односе са традиционалним пријатељима Србије и да ствара мир и стабилност у региону.

"Ми у овом тренутку немамо обавезу да се придружујемо заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ. Али, током преговора и како све више будемо близу чланству Србије у ЕУ несумњиво да ће тај проценат придруживања морати да буде много виши него што је то данас", додао је Дачић.

Упитан за коментар поводом најава да ће Србију посетити председник Белорусије Александар Лукашенко, кога сматрају непожељном особом у ЕУ, Дачић је рекао да то није у надлежности Владе Србије, већ да се ради о активностима председника Србије Томислава Николића.

Министар је навео да је Николић био у посети Белорусији и да ће ово бити Лукашенкова узвратна посета, додавши да "она није уперена ни против кога".

"Реч је о билатералним односима између две земље. Ми тиме не желимо да нарушавамо заједничку спољну политику ЕУ, али, као што још једном говорим, у неким питањима Србија понекада има другачији став", закључио је Дачић.

"Конституисати Заједницу српских општина"

Ивица Дачић је рекао да очекује да ће сада после одржаних избора на Косову моћи да се коституише Заједница српских општина, као што је то предвиђено Бриселским споразумом.

"Ми очекујемо да ће сада убрзаним темпом моћи да се оствари оно што је договорено бриселским споразумом. А то је да се конституише Заједница српских општина", рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Дачић је истакао да је влада задовољна одлуком Срба на Косову да учествују на изборима и да сами изаберу своје представнике.

"Задовољни смо изласком Срба на изборе, без обзира на то о којем проценту је реч, јер су се одазвали позиву Владе Србије да изаберу своје легитимне органе, како неко не би, наводно у име Срба, давао легитимитет једностраним одлукама које су Албанци доносили у прошлости", рекао је Дачић.

Истакао је да Србија има неколико спољнополитичких приоритета: чланство у ЕУ, уз што већи утицај на најважније центре политичке моћи у свету, од Москве па до Вашингтона, и истовремено неговање и развијање односа са традиционалним пријатељима, стварајући мир и стабилност у региону.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару