Читај ми!

Посланици o изборима за косовски парламент

Народни посланици странака владајуће већине су у Скупштини Србије оценили да су парламентарни избори на Косову веома важни због могућности артикулације политичких интереса Срба у Приштини и формирања Заједнице српских општина. Посланици опозиције нису задовољни излазношћу Срба.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, посланик Српске напредне странке Милован Дрецун изјавио је да резултати парламентарних избора на Косову и Метохији показују да су и тамошњи Албанци свесни да њихова будућност у великој мери зависи од нормализације односа са Београдом.

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије рекао да је веома ниска излазност бирача на Косову и Метохији доказ огромног незадовољства грађана начином на који је досадашња администрација у Приштини проналазила одговоре на њихове свакодневне животне проблеме.

Коментаришући излазност Срба на КиМ, Дрецун је констатовао да је она била мања него на последњим локалним изборима, што показује да су грађани у локалним изборима препознали значај за њихов свакодневни живот, и да такав значај нису придали присуству српских посланика у парламенту у Приштини.

"Парламент у Приштини ће, међутим, имати значајну улогу у доношењу закона важних за позиционирање Заједнице српских општина и очекујемо јединствен наступ српских посланика и њихову пуну координацију са владом у Београду", објаснио је Дрецун.

Излазност Срба је, како је оценио, ипак била добра, уколико се има у виду све што се дешавало пре избора и чињеницу да је позив Владе Србије да изађу на биралишта уследио само неколико дана пре избора, због чега није било ни праве кампање.

Дрецун очекује да ће српски посланици успешно спречавати доношење закона који су против њиховог интереса, као што је закон о стварању такозваних безбедносних снага Косова.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић оценио је да избори на КиМ доказују да Срби верују Влади Србије и да имају поверење у њену политику.

"Они који живе на КиМ и сматрају Србију својом државом показали су одговорност према држави, а одговорност је показала и држава Србија", рекао је Милићевић, који је уверен да ће у предстојећем периоду бити ојачан политички утицај Срба на КиМ и отворена реална перспектива за формирање ЗСО.

Народна посланица Нове Србије Дубравка Филиповски констатовала је да су Срби на јучерашњим изборима на Косову послушали позив Владе Србије и својим гласом обавезали, како њихове посланике у парламенту у Приштини, тако и Владу Србије.

"Важно је да наша влада у координацији са међународном заједницом води рачуна да српска листа добије адекватан број посланика и да тај посланички клуб ради у координацији са Владом Србије борећи се за формирање ЗСО", рекла је Филиповски.

Опозиција: Ниска излазност Срба

Посланици опозиције нису, међутим, импресионирани излазношћу нити резултатом које су остварили политички представници Срба на КиМ.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић сматра да је главно обележје јучерашњих избора на КиМ ниска излазност и слаба заинтересованост грађана за изборни процес, због чега се у питање доводи легитимитет изабраних.

Стефановић очекује да ће досадашњи косовски премијер Хашим Тачи покушати да, због политичке претње покрета Самоопредељење, у власт укључи и српске посланике, али да то није гаранција формирања ЗСО, јер о томе нико у овом тренутку не прича ни у Приштини, ни у српским срединама на КиМ.

Замерио је Влади Србије због тога што на важне позиције од значаја за реализацију државне политике према КиМ поставља страначке људе који немају додир са Србима на КиМ.

Лидер и посланик Нове странке Зоран Живковић рекао је да је за ниску излазност Срба крива Влада Србије која је до среде била неодлучна да ли ће их уопште позвати на гласање, што је, како је оценио, за последицу имало останак великог броја гласача код куће.

Према његовим речима, не може се од неповерљивих грађана српске националности на КиМ очекивати да гласају, такорећи, на притисак дугмета.

"Они нису као посланици СНС-а који гласају на електронски импулс, већ неко кога треба да убедите у искреност ваших намера", упозорио је Живковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару