Читај ми!

Јешић: Одлазим кад обезбедим новац за водопривреду

Потпредседник покрајинске Владе Горан Јешић каже да се његова оставка налази на столу покрајинског премијера Бојана Пајтића, а да ће са функцијa потпредседника Владе и секретара за пољопривреду отићи након што обезбеди новац за исплату штете водопривредним предузећима.

За то је потребно 4,5 милијарди динара, рекао је Јешић истакавши да ће се он лично заложити да Скупштина Војводине што пре усвоји завршни рачун Буџета покрајинске Владе за 2013. годину, преноси Танјуг.

"Водопривредна предузећа су претпрела огромну штету и уколико им се под хитно не исплати новац, свих осам водопривредних предузећа у Војводини ће отићи ће у банкрот, а новац им је могуће исплатити само уколико се усвоји завршни рачун, јер новца у резерви Буџета нема довољно", рекао је Јешић.

Рекао је да о својој оставци није разговарао са председником покрајинске Владе и додао да, уколико се нешто битно не промени, сматра да му није место у тој Влади и да ту не треба да остане.

На питање шта би то требало да се деси па да он промени одлуку, Јешић је одговорио да би требало да се хитно отвори дијалог са коалиционим партнерима и да се утврди да ли постоји владајућа већина или не постоји.

"Ако неком није јасна порука да је усвојена измена изборног система са већином од 62 или 63 посланика, а да у тој већини није ДС, онда неко има проблем", рекао је Јешић, који је и недавно изабран за потпредседника ДС.

Као разлог за подношење оставке Јешић је рекао да није само у питању ДС, већ и сам начин рада покрајинске Владе.

"Мора нам бити омогућено да радимо, јер ја сигурно нећу остати у Влади у којој ћу седети и не радити ништа", рекао је Јешић.

Најавио је да се договорио са Ненадом Чанком "да седну и разговарају о усвајању завршног рачуна Буџета Војводине".

"Позваћу и председника покрајинске скупштине Иштвана Пастора (СВМ) да разговарамо о истом питању, а ако треба разговараћу и са СНС-ом, јер је ситуација заиста критична и водопривредна предузећа у Војводини могу потпуно нестати уколико им се под хитно не исплати новац", рекао је Јешић.

Јешић: За санацију 4,5 милијарди динара

Горан Јешић, који је и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације, рекао је да је за санацију штета од поплава у Војводини неопходно издвојити 4,5 милијарди динара, од чега је 280 милиона динара ургентно и мора се исплатити водопривредним предузећима.

Јешић је рекао да је 4,5 милијарде динара потребно издвојити како би били сигурни да у будућности од поплава неће бити угрожен ниједан живот у покрајини.

Истакао је да укупна средства не морају одмах да се обезбеде, али да је неопходно да се то што пре уради како би предупредили сваку могућу опасност у будућности.

"Осим ургентних 280 милиона динара за водопривредна предузећа, потребно је да се обезбеди још 900 милиона за санирање насипа и црпних станица, посебно црпне станице Босут која је непрекидно радила током опасности од поплава и којој је неопходан обавезан ремонт", рекао је Јешић.

Говорећи шта је све утрошено у одбрану од поплава, Јешић је рекао да је на подручју од Јамене до Купинова утрошено 1.153.750 врећа и 15.000 метара кубних песка.

Према његовим речима, сремске општине су покрајинској Влади доставиле податке о штетама на пољопривредном земљишту начињеном током изградње насипа.

Тако у Сремској Митровици штета износи око 2,8 милиона динара, у Сремској Рачи око 19 милиона динара, а у Босуту око девет милиона динара.

"На списку са процењеним штетама налазе се многа друга места у сремскомитровачкој општини, али мислим да процена у Сремској Рачи и Босуту, као и у осталим местима није реална, односно да је прецењена, јер се вода на том подручју није задржавала и једино где је штета максимална је на подручју Јамене", рекао је Јешић.

Још једном се захвалио свима онима који су учествовали у одбрани од поплава, посебно радницима водопривредних предузећа за које је рекао да су направили прави подвиг тиме што су успели да саграде 40 километара насипа у року од 12 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару