Читај ми!

Космет уочи избора

На Косову ће сутра бити одржани превремени парламентарни избори који ће по први пут бити одржани на целој територији, укључујући четири општине са српском већином на северу Косова.

Право гласа има око милион и 700 хиљада бирача, међу којима је око 120.000 Срба. Учествују и три српске листе.

Избори се први пут одржавају на целој територији, укључујући четири општине са српском већином на северу.

У Централној изборној комисији су одлучили да за 120 места у парламенту, право гласа имају и они житељи Косова који поседују документа Републике Србије.

Члан ЦИК-а Ненад Рикало каже да се могу користити сва важећа документа, што укључује личну карту, пасош, расељеничку или избегличку легитимацију.

"Практично у недељу око тога не би требало да буде проблема, међутим увек су могућа изненађења, али сада имамо одлуку која нас штити", рекао је Рикало.

У Централној изборној комисији кажу да су успели да обаве све изборне радње, иако су имали веома кратак рок. На изборима ће бити више хиљада посматрача, како са Косова тако и из иностранства.

Да се не би догодила масовна крађа гласова, као што је то било на изборима 2010. године, ангажоване су и невладине организације. Једна од њих позива бираче да СМС-ом пријаве све неправилности.

"Позивмо све грађане, гласаче у првом реду, да онога дана када изађу на гласање не буду само они који ће свој глас убацити у кутију, него и да посматрају оно што се дешава на том местима", рекао је Љуан Шлаку из СОРОС-а.

СОРОС-у је на локалним изборима прошле године стигло 12.000 пријава. И полиција и правосуђе ће се побринути за безбедност на биралиштима.

"У свакој полицијској станици биће тужилац који ће по кратком поступку реаговати ако дође до нарушавања изборног процеса", каже Ненад Рикало.

Еулекс је навео да су сигурносне мере за парламентарне изборе на Косову пажљиво испланиране. За изборе у четири општине на северу Косова Централна изборна комисија је ангажовала ОЕБС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару