Ревизор и Омбудсман примају нове раднике

Скупштински Одбор за Административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања дао је сагласност да ДРИ, Заштитник грађана и Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки, због повећаног обима посла, приме нове раднике или продуже уговоре са онима који већ раде у тим установама.

Државно ревизорској институцији (ДРИ) дата је сагласност за пријем 75 нових радника ради попуњавања слободних, односно упражњених радних места у тој институцији, преноси Танјуг.

Државни ревизор Радослав Сретеновић рекао је да ДРИ треба ојачати у суштинском и кадровском смислу, јер је циљ те институције да повећа обухват ревизије, број субјеката ревизије.

"Да бисмо то постигли морамо бити ојачани у кадровском смислу", рекао је Сретеновић.

ДРИ је, како је додао, 31. децембра прошле године имала 201 запосленог, од којих 167 ради на пословима ревизора, а према плану би 2016. године требало да има укупно 421 запосленог.

Сретеновић је најавио и да ће обучити велики број младих и да ће сви они обављати ревизорске функције широм Србије.

Када је реч о институцији Заштитника грађана, одобрено је да пет извршилаца буде запослено на неодређено време, док је наставак радног односа на одређено време, због повећаног обима посла, продужен за 20 радника.

Тoком седнице, чланови Одбора и заштитник грађана су дебатовали и о примањима заштитника грађана, што је била тема у медијима претходних дана.

Омбудсман Саша Јанковић рекао је да, према закону, Заштитник грађана има плату једнаку плати председника Уставног суда, а да његови заменици имају плату као судије Уставног суда.

Закон о Заштитнику грађана донет је 2005. године у складу са светским нормама и предвиђа да Заштиник грађана има исту плату као председник Уставног суда. Административни одбор одређује коефицијенте, подсетио је Јанковић.

Председник Одбора Зоран Бабић рекао је да законитост плата омбудсмана и његовим срадника, као и осталих запослених у независним регулаторним телима, никада није доведена у питање.

Бабић је, међутим истакао да не треба да постоји дисбаланс у платама, због чега ће он лично и посланици СНС, предложити како да буде нивелисан тај дисбаланс у платама.

"Све што смо урадили је додатни мотив да направимо закон који ће регулисати зараде. Инсистираћемо да се усагласе зараде у јавном сектору, рекао је Бабић и истакао да поштује институцију Заштитника грађана и послове које обавља.

Посланица НДС Снежана Маловић је навела да су побољшани услови у којима ради Заштитник грађана, али да и даље нису адекватни због повећаног обима посла.

Одбор је дао сагласност и Републичкој комисији за засштиту права у поступцима јавних набавки да заснује радни однос на неодређено време са четири нова лица, а да три буду ангажована преко уговора о привременихм и повременим пословима.

Директор Комисије Саша Варинац рекао је да се та институција сусреће са перманентним повећањем захтева за покретање поступака јавних набавки, и да је претходне године то повећање износило више од 38 одсто.

Административни одбор је дао сагласност посланику псланику ПУПС-а Милану Кркобабићу да обавља другу јавну функцију, односно да буде директор ПТТ Србија, а министру здравља Златибору Лончару да буде начелник Одељења за трансплатацију јетре на Клиници за ургентну хирургију Ургентног центра.

Заменику члана Републичке изборне комисије Милошу Срећковићу одобрено је да обавља другу функцију у Србија шумама, а посланику Владимиру Маринковићу да буде в.д. директор Високе струковне школе за предузетништво из Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару