Читај ми!

Парламент о раду регулаторних тела

Посланици разматрају извештаје Повереника за заштиту равноправности и Заштитника грађана за 2013. годину, као и извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности, које је поднео повереник Родољуб Шабић.

20.15 - Представници независних регулаторних тела напустили седницу након што је поверенику Родољубу Шабићу забрањено да говори у парламенту. Седница прекинута, наставак сутра.

12.15 - Пореска управа при Министарству финансија није извршила ниједну од шест препорука заштитника грађана, рекао омбудсман Саша Јанковић.

11.50 - Ситуација по питању заштите података о личности "више него забрињавајућа", оценио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

11.00 - Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да су остварени позитивни помаци у заштити од дискриминације.

10.05 - Почела расправа о извештајима регулаторних тела. 

На дневном реду седнице је и извештај о раду Агенције за борбу против корупције за 2013. годину, са Извештајем о спровођењу Националне стратегије за борбу против корупције, који је поднела Агенција за борбу против корупције, као и извештај о раду Државне ревизорске институције (ДРИ) за 2013.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изјавила је да су у протеклом периоду остварени позитивни помаци у заштити од дискриминације, али да стање тој области још није задовољавајуће и да још много посла предстоји у изградњи толерантног дриштва.

Петрушићева је у Скупштини Србије, где је представила извештај о раду Повереника за 2013. годину, рекла да је у Србији, на основу свих података, најраширенија дискриминација ромске заједнице и то структурална и институционална, али да су присутни и други видови дискриминације.

Према њеним речима, заступљена је дискриминација на основу пола, инвалидитета, а широко је распрострањена дискриминација ЛГБТ особа.

"Дискриминација се дешава у свим областима друштвеног живота", рекла је Петрушићева, наводећи да често добија притужбе грађана због дискриминације у сфери рада и радних односа, у којој су људи мотивисанији да траже заститу јер је реч о егзистенцији.

Петрушићева је напоменула да се више од трећине притужби дешава пред органима јавне власти и са јавним овлашћењима.

"Они се јављају у улози дискриминатора. Представници јавне власти на свим нивоима недовољно познају закон, а на пример петина не зна да је дискриминација законом забрањена", навела је Петрушићева.

Шабић: Забрињавајућа ситуација са Заштитом података о личности 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да грађани данас од органа власти на свим нивоима, добијају податке, што је пре неколико година било незамисливо, али и да је ситуација по питању заштите података о личности "више него забрињавајућа".

Шабић је, представљајући извештај о раду за 2013. годину у Скупштини Србије, рекао и да су основни проблеми у слободном приступу информацијама концентрисани у државним, односно јавним предузећима.

Повереник је такође рекао да је више од 93 одсто оних који су били ускраћени за информације од јавног значаја, те информације добило после интервенције Повереника.

Шабић је навео и да након усвајања Закона о заштити података о личности ни један други правни акт који уређује то поље није изгласан.

Према његовим речима, то је озбиљан задатак, који нигде на свету није решавала једна институција, него читава држава.

"То је дужи едукативни процес, а на том пољу нисмо урадили практично ништа", подвукао је Шабић.

Као пример, Шабић је упозорио да не постоје законске одредбе о видео-надзору, безбедносним проверама, биометрији.

"Ко снима, шта се снима, колико се снимак чува, где се шаље", упитао је Шабић подсећајући да институција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, нема могућност да предлаже законе.

Међутим, како је навео, изаћи ће са моделом потпуно новог Закона о заштити података о личности.

Омбудсман: Пореска управа није испунила ниједан захтев

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је пред посланицима да Пореска управа при Министарству финансија није извршила ниједну од шест препорука заштитника.

"Пореска управа сматра да је држава у држави, онда се запиташ чему ти служис ако не можес да натерас Пореску управу да уради нешто што је толико очигледно. То урушава поверење у институције и у вас, јер сте донели закон који се примењује накарадно", рекао је Јанковић посланицима представљајући извештај о раду у 2013. години.

Омбудсман је оценио да би ситуација у области заштите права грађана могла да се побољша ако би Влада Србије почела да води рачуна о томе које препоруке заштитника нису извршене.

"Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране и Безбедносно-информативна агенција извршавају 88 одсто препорука заштитника грађана", рекао је Јанковић и додао да ће предложити МУП-у формирање посебног тима који ће се бавити насиљем у породици.

"Посебан тим у МУП-у ће се бавити насиљем у породици како се не би дешавало да Центар за социјални рад има сазнања о насиљу, а не проследи их полицији и обрнуто, а да жртве насиља буду изложене додатној трауми, јер је више од 40 жена изгубило живот због насиља у својој породици", казао је Јанковић.

Посланици најавили подршку извештајима

Све странке у парламенту најавиле су подршку извештајима независних регулаторних тела за 2013. годину, наводећи да су они допринели јачању демократских капацитета у друштву.

Посланица СНС Марија Обрадовић рекла је да сва три извештаја констатују напредак у областима на које се односе, али да се, упркос забележеним помацима у извештајима наводи да и даље има места за побољшање.

Обрадовићева је истакла да треба обезбедити механизме родне равноправности у локалним самоуправама, али и права ЛГБТ особа.

Подсетила да су највише диркиминисани Роми, жене, сексуалне мањине због чега парламент, заједно са Владом, мора да ради на остваривању препорука Поверенице за заштиту равноправности.

Посланичка група СПС ће, како је најавио посланик Неђо Јовановић, подржати представљене извештаје.

Говорећи о јавној управи и администрацији, Јовановић је оценио да су они генератори бројних и изузетно великих проблема када су у питању повреде права грађана, јер поступци трају годинама и деценијама.

Јовановић је такође критиковао "ћутање администрације", а рекао је и да су грађани често ускраћени да реализују права у локалним самоуправама, попут примера да се на грађевинске дозволе чека годинама.

Посланик СПО Александар Чотрић рекао је да ће посланичка група СПО-ДХСС гласати за извештаје, а истакао је и да се морају применити препоруке из извештаја и најозбиљније схватити замерке, посебно оне које се односе на рад и поступање држаних органа.

Чотрић је позвао медије да посвете већу пажњу раду независних тела како би они били видљивији грађанима.

Шеф посланичке групе НДС Марко Ђуришић сматра да треба избећи политизацију извештаја и да скупштина треба да "обавеже владу" да исправи неке недостатке који се наводе у извештајима.

Посланица ДС Александра Јерков навела је да се у сва три извештаја може видети да је стање у друштву у области заштите људских права побољшано, али да још увек има јако пуно посла и недостатака које треба отклонити.

Шеф посланичке групе СДА Саџака Сулејман Угљанин оценио је да су предате извештаји добри, посебно имајући у виду и техничке и кадровске могућности са којима та тела располажу.

Скупштина је на почетку седнице констатовала престанак мандата преминулом Миодрагу Ракићу. 

Уочи расправе, председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да ће посланици СНС-а данас и сутра моћи ће да гласају онако како желе о редовним годишњим извештајима које је поднело више регулаторних тела.

"У посланичкој групи СНС не постоји институт 'партијског бича' какав постоји у неким земљама Европске уније", рекла је она за РТС, одговарајући на питање какав исход гласања очекује, с обзиром на то да су извештаји прошли скупштинске одборе и да их нису подржали сви посланици СНС-а.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару