Читај ми!

Извештаји регулаторних тела пред посланицима

Расправа о извештајима регулаторних тела трајаће два дана, да би посланици могли да говоре на адекватан и квалитетан начин, рекла је за РТС председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Посланици СНС-а моћи ће да гласају како желе јер у тој странци не постоји "партијски бич", рекла је Гојковићева.

Извештаји регулаторних тела наћи ће се данас пред посланицима Скупштине Србије. Парламент ће разматрати извештаје повереника за заштиту равноправности, заштитника грађана и повереника за заштиту података о личности. Регулаторна тела и њихов рад су били једна од кључних тема у јавности последњих дана.

Председница парламента Маја Гојковић рекла је за РТС да је законска обавеза регулаторних и независних тела да подносе годишњи извештај парламентарцима да би се парламент законски изјаснио о садржини извештајаи да би усвојио одређене закључке, односно препоруке зависно од тога шта се наводи у извештају.

Парламент има и и надзорну функцију, а не само законодавну и регулаторну функцију, односно контролише рад свих органа у држави и даје препоруке и тражи извештаје од владиних органа у зависности од тога на кога се односи критички осврт у извештају, зашто нешто није учињено.

"Расправа ће бити два дана, да би посланици могли да говоре на адекватан и квалитетан начин о извештајима. Не знам какав ће бити исход гласања, јер право сваког поасланика је да на свој начин дискутује и да се изјасни јер је то суштина парламента да нађемо начин демократског деловања и разменимо дијалогом наше мишљење", рекла је Маја Гојковић.

"У посланичкој групи СНС не постоји институт 'партијског бича' какав постоји у неким земљама Европске уније", рекла је она, одговарајући на питање какав исход гласања очекује, с обзиром на то да су извештаји прошли скупштинске одборе и да их нису подржали сви посланици СНС-а.

Рекла је да очекује да премијер и Влада размотре све извештаје од релевантих министарстава и других органа и да ће потом тражити да се закаже седница парламента посвећена поплавама. 

"Скупштина ради без обзира што смо у ванредном заседању. Радићемо до краја јула док не испратимо агенду најављену у премијеровом експозеу", рекла је Гојковићева.

Председница Скупштине је рекла да ће идуће недеље бити расправа и усвајање извештаја који се налазе у надежности НБС о финансијском сектору, а очекује и важне законе као Закон о раду, сегмент закона који ће побољшати положај грађевинаца као и остале законе који ће побољшати економски миље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару