Читај ми!

Скупштински одбори о слободи медија

Слобода медија била је главна тема на скупштинским Одборима за информисање и правосуђе, пошто је заштитник грађана Саша Јанковић на Одбору за правосуђе представио извештај о раду. Министар културе и информисања Иван Тасовац каже да слобода медија у Србији није угрожена.

У две парламентарне сале у исто време разговарало се о томе да ли су српски медији слободни или цензрисани. Извештај заштитника грађана, који је подржала већина посланика, у коме се између осталог спомиње, таблоидизација и утицај на медије, неке је разљутио.

За напредњака Владимира Ђукановића, Јанковићев Извештај је политички памфлет, у коме се без основа наводи да држава контролише медије.

"Шапатом се говори о телефонским позивима после којих се отказују емисије. Ја бих вас замолио да нам кажете један једини пример, где је неко из државе, премијер, министри или посланици позвао неког новинара и рекао му немој да пустиш тај прилог и немој да пустиш тај текст. Дајте нам пример да је заиста неко из државног врха затражио да се неки интернет сајт цензурише", рекао је Ђукановић.

Заштитник грађана је рекао да не може да води поступке контроле у медијима и да не може да узима изјаве од новинара као што може од министара.

Остали чланови Одбора који су присуствовали седници задовољни су радом заштитника грађана.

"Све похвале за досадашњи рад, пре свега због недостатка радника и услова у којима ради", истакла је Олгица Батић из коалиције СПО-ДХСС.

"Ја управо заштитника грађана видим као највећег савезника народних посланика", рекао је Мехо Омеровић из СДПС-а.

Опозиција је прескочила долазак на седницу Одбора за правосуђе, али не и састанак Одбора за информисање.

"У Србији постоји тенденција да се утиша свака врста критичког мишљења, да се спречи испољавање мишљења", рекла је Александра Јерков из ДС-а.

Министар Иван Тасовац рекао је да нема угрожавања медијских слобода, да не зна ништа о укидању сајтова и да се то не може дизати на државни ниво.

Подсећа да су за разлику од ОЕБС-а, организације, попут "Фридом хауса" и "Репортера без граница", оцениле да је Србија напредовала у слободи медија.

"Ми смо имали састанак овде у Београду са представницима ОЕБС-а дан пре него што је госпођа Дуња Мијатовић издала саопштење, које је за нас представљало велико изненађење с обзиром да се она није уопште обратила министарству културе и информисања да добије информације од званичног органа државе", навео је Тасовац.

А, да ли је било блокаде рада сајта Пешчаника, утврдиће истрага. Министарство унутраших послова је на основу захтева Вишег јавног тужилаштва покренуло истрагу да би се утврдило да ли неко спречава приступ том сајту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару