Читај ми!

Може ли се опозиција ујединити?

Промене у врху Демократске странке још једном су отвориле питање евентуалног удруживања опозиције у такозвани демократски блок. Новоизабрани председник ДС-а Бојан Пајтић најавио да ће разговарати са Либерално демократском партијом, Новом деморатском странком и деловима Уједињених региона.

У тим странкама кажу да су спремни за разговоре, али имају своје услове. Могу ли се поново удружити они који су некад били заједно?

Нова демократска странка спремна је да прихвати позив на разговор, али не упућен путем медија. Верују да је договор могућ уколико се за сто седне отворених карата.

Зато отворено говоре и о нерашчишћеним рачунима из прошлости. Пајтићу замерају што је уочи избора и још једног цепања ДС-а стао на Ђиласову страну.

"Објашњење је да Пајтић из личног интереса подржао Ђиласа. Знао је да ће ДС тако направити лош резултат на изборима, желео је да је додатно ослаби и да је преузме после тога, сведоци смо да се то десило. Није било искрености у подршци Пајтица Ђиласу тада, не знам колико је сада ово искрено. Када се ствари слегну можемо да разгаворамо", каже Марко Ђуришић из НДС-а.

Ранији покушаји сарадње ЛДП-а и ДС-а нису успели, али су се сада околности промениле, сматрају либерали.

"У ситуацији у којој се земља налази нико нема право да било кога искључи из било каквог разговора. Нема ни ЛДП. Али у овој ситуацији је важно стварање политичке равнотеже СНС-у, јер ниједна странка не може решити све проблеме који су пред нама", наводи Јован Најденов из ЛДП-а.

Аналитичари сматрају да је за удружено деловање опозиције неопходно сређивање сопствених редова, посебно у Демократској странци у којој још тињају сукоби.

"Пошто ће се поново ујединити они који су се скоро раздружили не мора да значи бог зна шта. Оно што је опозицијии неоппходно, то је стравично нова енергија, конкретне иницијативе, нека лица, нова или стара која смеју да нас погледају у очи не кријући порекло новца на рачунима", објашњава професор ФПН-а Зоран Стојиљковић.

У странкама Бориса Тадића и Чедомира Јовановића кажу да за евентуално удруживање није кључно ко је лидер ДС-а, већ какви су мотиви и циљеви евентуалног договора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару