Читај ми!

Косовски преседан отворио нова жаришта

Председник Србије Томислав Николић каже да је косовским преседаном започела ера недоследне примене међународног права, отворена нова кризна жаришта и поручио да Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност као и за друге.

"У нашем случају десио се парадокс и направљен је преседан за који су тврдили да се не сматра преседаном. Онда се догодио Крим, када су се власти и народ Крима, проглашавајући независност, ослонили на "чувени косовски преседан који су земље Запада саме створиле", рекао је Николић на седници Савета безбедности УН, пре које се састао са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

(Комплетан говор председника Томислава Николића)

"Свака одлука, била она праведна или не, мора следити неко правило или пропис, а постојање међународног права гарантује правну сигурност, укида волунтаризам и арбитрарност и обезбеђује законитост. У супротном, савремена цивилизација се нимало не би разликовала од средњовековне и ми у том случају ништа не бисмо научили из прошлости", упозорио је шеф српске државе.

Србија је увек поштовала и без изузетка поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН, подвукао је он, додајући да је сила без правде - за осуду.

"Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност, као и на друге државе", поручио је Николић, нагласивши да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али преговара и преговараће са Приштином у жељи да свим становницима Косова и Метохије обезбеди мир и просперитет.

Истакао је да је то константа ове и сваке будуће владе и да се Србија методом изнуривања неће принудити да призна једнострано проглашену независност Косова.

"Нико од нас не треба да очекује да мирно и добровољно учествујемо у самоуништењу", поручио је председник Србије.

Николић је подсетио да је Бриселски споразум био "истинска вододелница", а Србија је дијалогом недвосмислено показала да је конструктиван партнер и да је спремна на компромисе ради стабилизације и напретка читавог региона.

Сада је, додао је, важније него икад пре да обе стране буду посвећене и искрене у дијалогу, а наредни период кључан је у имплементацији договореног и у даљој нормализацији односа Београда и Приштине због чега се мора одвијати под будним оком Унмика.

Николић очекује да ће у томе драгоцену помоћ пружити ЕУ, посебно током даљих преговора у Бриселу, али и у оквиру европских интеграција.

Николић је упозорио да најава формирања такозваних оружаних снага Косова нарушава не само дијалог већ да најтеже крши одредбе Резолуције 1244, представља претњу стабилности у Србији и региону и подрива ауторитет УН.

Оценио је да Србија почетак процеса приступања ЕУ сматра и великим подстицајем за даљи рад на унапређивању животних услова српског народа на Косову и Метохији, али истовремено је поставио питање како Унија може да води преговоре са Косовом у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

"Србија нема механизам да то спречи, али може да постави питање: Да ли је Европска унија заједница држава или је заједница држава и парадржаве? Да ли ће се опет десити преседан који није преседан?", упитао је Николић, истичући да ЕУ мора да води рачуна о међународном праву, и правилима из којих је и сама настала, јер ће у супротном бити пољуљани сами темељи на којима почива.

Уколико се донесе одлука да Косово самостално преговара са ЕУ, то би европску породицу одвело у безакоње, хаос и општи волунтаризам, оценио је Николић.

Председник Србије се осврнуо и на предстојеће парламентарне изборе на КиМ, указујући на то да ће Београд, након пажљивог разматрања, одлучити да ли да позове косметске Србе.

"Захтевамо од Приштине да испуни елементарни предуслов: да омогући једнако право гласа без дискриминације косметским Србима и другим мањинама на Косову и Метохији, а на шта указује и Извештај о раду Унмика о коме данас расправљамо", навео је Николић.

Привремене институције из Приштине су, међутим, припремајући се за изборе, како је нагласио, чиниле све да Србима оспоре бирачко право.

"Позив прогнанима да гласају на обрасцима са обележјем независне државе, која је то постала протерујући их са њихових вековних огњишта, њих четвртину милиона, представља пример врхунског лицемерја и провокације! Манипулацијом бирачким списковима Приштина је покушала да утврди нову, присилно измењену етничку структуру и тако директно утиче на резултате гласања", указао је Николић.

Председник Србије је такође апеловао да се очува улога Унмика, истакавши да је он последња брана политици промоције једнострано проглашене косовске независности.

Николић је рекао да се противи иницијативи да се под изговором "преоптерећености" и због бављења другим ургентнијим питањима прореде седнице СБ посвећене Косову.

Навео је да подржава иницијативу да се формира специјални суд и канцеларија тужиоца са седиштем ван територије Косова и Метохије за све процесе који ће проистећи на основу резултата истраге Специјалне истражне радне групе.

Србија ће, како је истакао, пружити пуну подршку да кривци буду процесуирани, као и до сада.

Николић се осврнуо и на бомбардовање СРЈ 1999, напоменувши да се не жали на неправду и бол који су нам нанети и не тражи плаћање ратних репарација у класичном смислу, али да ће све док је председник Србије помињати право Србије на обештећење.

Зариф: Важнa применa Бриселског споразума

Шеф Унмика Фарид Зариф позвао је данас све грађане Косова, посебно Србе, да изађу на парламентарне изборе 8. јуна и рекао да се нада да ће се по окончању изборног процеса на Косову, дијалог наставити без икаквог одлагања.

Зариф је на седници Савета безбедности УН констатовао "пуни наставак посвећености обе стране политичком дијалогу".

Шеф Унмика је оценио да су, упркос спором спровођењу договора, стране сузиле своје разлике укључујући и проблем правосуђа на северу Косова, а да је један од показатеља напретка повећање капацитета на северу Косова.

Институције у Приштини су, по његовим речима, предузеле важне одлуке, ратификовале размену уговора између косовских власти и ЕУ о продужењу мандата Еулекса и отварању специјалног суда због навода из извештаја 2010. о нехуманом третману и трговини људским органима чије ће успостављање помоћи "да се ојача владавина закона на Косову и појачаће одговорност".

Оценио је да је током протеклих месеци направљен велики напредак да се превазиђу изазови у вези са статутима четири српске општине на северу Косова.

Зариф је поменуо и низ насилних инцидената на северу Косова и осудио учешће косовских бораца у рату у Сирији, констатујући да има побољшања када је реч о решавању питања несталих особа и жртава сексуалног насиља у рату.

Шеф Унмика је у говору изразио солидарност са народима Србије и Босне и Херцеговине погођеним катастрофалним поплавама.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару