Читај ми!

Завршена расправа о правосудним законима

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о пет правосудних закона, а седницу ће наставити сутра расправом о изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима и о другим тачкама дневног реда.

18.05 - Завршена расправа о правосудним законима, јавља Бета.  

12.05 - Јавни бележници водиће оставинске поступке, чиме ће се остварити право на суђење у разумном року, рекао у парламенту министар Никола Селаковић.

10.05 - Пaрламент наставио расправу о правосудним законима.

Скупштина је данас завршила начелну расправу о Предлогу закона о правобранилаштву, о Предлогу закона о посредовању у решавању спорова, и о изменама Закона о парничном поступку, о ванпарничном поступку и о извршењу и обезбеђењу.

Оставинске поступке убудуће ће, уместо судова, водити јавни бележници који треба да почну да раде од 1. септембра 2014, рекао је министар правде Никола Селаковић образлажући пет правосудних закона у Скупштини Србије.

Селаковић је рекао да ће тиме оставински поступак бити ефикаснији и да судови неће бити оптерећени великом бројем предмета које ће поверити нотарима.

Селаковић је рекао да нотари по стручној спреми и вишегодишњем искуству нимало не заостају за судијама, а уз то кандидати морају да положе правно-бележнички испит и имају обавезу сталног усавршавања.

"У најкраћем року у скупштинску процедуру биће упућен омнибус закон, који подразумева измене око 30 закона, који уређује поједина питања у надлежности јавних бележника", рекао је министар правде.

Измене Закона о извршењу и обезбеђењу, како је навео Селаковић, неопходне су да би се решио проблем функционисања извршитеља у пракси у вези са њиховом месном надлежношћу и ради усклађивања са новим Законом о седиштима и подручјима судова.

Најзначајнија измена је да споразум о решењу спора од сада може имати и снагу извршне исправе, уз изјаву дужника да прихвата и споразум и да је споразум оверио суд или јавни бележник.

Према најави министра правде, Закон о парничном поступку озбиљније измене очекују у јесењем заседању парламента, а до тада предвиђеним изменама смањује се цензус за изјављивање ревизије, како би се правда омогућила грађанима независно од имовинског статуса. 

На почетку раправе, посланици су минутом ћутања одали пошту јуче преминулом носиоцу листе Нове демократске странке, Миодрагу Ракићу.

Посланици разматрају пет законских предлога, међу којима су Предлог закона о правобранилаштву и о посредовању у решавању спорова.

На дневном реду су и измене Закона о парничном поступку, измене Закона о ванпарничном поступку, као и измене Закона о извршењу и обезбеђењу.

Посланици: Правосудни закони за европску регулативу

Посланици странака владајуће коалиције оценили су да ће сет нових правосудних закона приближити Србију стандардима ЕУ, док поједини посланици опозиције сматрају да се закони доносе исхитрено.

Лидер опозиционе Нове странке Зоран Живковић најавио је да ће његова странка подржати нови закон о јавном правобранилаштву ако буду прихваћена три поднета амандмана.

По Живковићевим речима, Нова странака неће подржати остале правосудне законе, јер сматра да се доносе исхитрено и да нису суштински реформски.

Посланик Јединствене Србије Петар Петровић рекао је да предлози закона треба да употпуне правосудну судску активност и законе Србије и да их ускладе са законима ЕУ пре почетка преговора и отварања поглавља 23 и 24 која се тичу правосуђа.

"Битно је да је Министарство уочило да има одређених недоречености због чега се јавила потреба за доношењем нових закона", рекао је Петровић.

Посланик СПС-а Неђа Јовановић рекао је да СПС у потпуности подржава комплетан сет правосудних закона.

"Најважније је што се управо овим законима поштују универзална правна начела и принципи, почев од доступности правде грађанима, приступу судовима, поштовања права на суђење у разумном року, поштовања права на правично суђење, као и свим другим правима
која ће поспешити ефикасност рада судова", навео је Јовановић.

Посланица СДПС-а Весна Бесаровић рекла је да та посланичка група подржава цео сет закона, а посебно Закона о правобранилаштву који на нов и модеран начин регулише рад државног правобранилаштва.

"Важно је и што је Закон о ванпарничном поступку усклађен са Законом о јавном бележницима и што су у тај закон унете одредбе које дају нове интегритет јавним бележницима као повереницима судова", рекла је Весна Бесаровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару