Читај ми!

ДСС покреће "језичке патроле" у Војводини

По угледу на "језичке патроле" Националног савета Мађара за утврђивање поштовања вишејезичност у називу институција у Војводини, Покрајински одбор ДСС-а најављује "патроле" које ће утрвдити у колико места на северу Војводине Мађари не говоре српски.

Председник Покрајинског одбора ДС С Миленко Јованов најавио је да ће та странка формирати "језичке патроле" којима ће утврдити у колико насељених места, посебно на северу Бачке, грађани мађарске националности, како тврди, не говоре српским језиком, јавља Танјуг.

Јованов је на конференцији за новинаре рекао да ће те "језичке патроле" бити формиране по угледу на "језичке патроле" које је најавио Национални савет Мађара, а који ће обилазити места по Војводини и утврђивати да ли се поштује вишејезичност у називу званичних институција.

"Проверићемо да ли и колико у Србији Мађари говоре српски језик, да нам се не би дешавало да у појединим местима грађани који говоре српски не могу да се споразумеју са локалним становништем", рекао је Јованов, додајући да зна да постоје читава насеља у којима се не говори српски језик.

Да ли у Мађарској постоји иједно насеље у коме становници не знају мађарски - не постоји, истакао је Јованов и нагласио да би у Србији сваки грађанин морао да зна српски језик.

ДСС захтева, додао је он, да се Влада Србије изјасни поводом најаве мађарског премијера Виктора Орбана да ће та земља захтевати остваривање територијалне аутономије за све просторе на којима живе Мађари.

На питање да ли је том захтеву Орбана допринела и чињеница да велики број српских држављана тражи мађарски пасош, Јованов је казао да мисли да те две ствари немају много заједничког.

"Уверен сам да сви они који траже мађарски пасош имају намеру да оду из земље и да у том захтеву виде најлакши начин како да уђу у земље ЕУ", рекао је Јованов.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару