Читај ми!

Вучић: Време је за поверење и сарадњу

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је у Сарајеву да је дошао као пријатељ, као представник земље која поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и Републику Српску, и која жели да гради поверење и неупоредиво боље односе.

Вучић се на почетку посете Сарајеву састао са председником Већа министара Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом. После разговора, на конференцији за новинаре, рекао је да очекује да и у Босни и Херцеговини желе боље односе са Србијом.

"Не мора да буде пуно љубави, али треба да постоји поштовање и уважавање. Са српске стране то имате. Без икаквог лицемерног удварања, то је нешто најпоштеније што Србија може да учини и то је и оно што Србија жели од Босне", рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Српски премијер је, реагујући на новинске написе, одмах развејао "дилеме" о томе како је дошло до његове посете Сарајеву: "Нико ме није натерао да дођем. Читао сам разне измишљотине о томе, али одлуке доносим ја. То је порука онима који мисле да су на овој посети радили Европљани или Турска."

На питање новинара који је "прави" Вучић - националиста из 1990-их или онај који је јуче рекао да ништа не може да уништи БиХ, српски премијер је одговорио да многи нису схватили какве промене су захватиле и свет и регион, те да нема намеру ни да се додворава босанскохерцеговачкој јавности, али ни да одговара на медијске спекулације.

"Неки људи једноставно не разумеју шта се у међувремену догодило. Као што се у Србији није разумело шта се догодило после пада Берлинског зида, тако и овде неки људи нису разумели шта се догодило и жао ми је због тога", додао је српски премијер.

"Ја сам премијер изабран с највише гласова у савременој политичкој историји Србије. Ја сам Србин, поносан сам што сам Србин, поносан сам на своју земљу и свој народ. Дошао сам као пријатељ, као неко ко поштује територијални интегритет БиХ, али и Републику Српску. Нико не може да уништи БиХ и РС", рекао је Вучић.

Српски премијер је рекао да се чуди људима који би желели да од Србије, која је пријатељ, праве нешто друго:

"Неће успети у томе. Исте ствари говорим вама и овде и у Београду, и у Москви, Вашингтону, Бриселу... Моје речи се не разликују", поручио је Вучић.

Премијер је приметио да би и он могао да се бави политичком прошлошћу многих у БиХ, али да му то не пада на памет.

"Званичнике у Босни бира народ", рекао је он и истакао да поштује народ у БиХ и његов избор, те да "неће ниједну реч рећи на ту тему".

"Има људи који су себи опростили десет пута, а другима ниједном. Ја не желим да спадам у такве људе", закључио је премијер Вучић.

Важни економски партнери 

Премијер је, говорећи о сарадњи двеју земаља, истакао да су Србија и Босна и Херцеговина једна другој међу најважнијим партнерима, можда и најважнији и да у нередном периоду очекује унапређење економске и привредне сарадње.

Констатовао је да је у првом кварталу 2014. године забележен раст међусобне трговинске размене у односу на исти период претходне године.

Према његовим речима, при крају је договор о инвестицији компаније у БиХ "Превент", наводећи да је та компанија заинтересована за куповину ливнице у Пријепољу и да очекује да та фирма преузме компанију и запосли 500 људи иако је било, како је рекао, одређених политичких проблема да до тога не дође.

Представници БиХ су, каже Вучић, говорили о мањим проблемима у спровођењу споразума ЦЕФТА у нецаринским баријерама. Србија ће, поручује премијер, у наредних 10 дана показати да жели најбоље партнерске односе са БиХ и отклонити тај проблем.

Вучић је рекао да је на састанку с Бевандом било речи и о лиценци за грађевинске инжењере, проблему који је Србија имала у вези са увозом пива, вина, резаног дувана у оквиру ЦЕФТА, као и да се говорило освему што интересује грађане у обе државе.

Вучић је нагласио да очекује да после пројеката који ће у Србији и Београду бити завршени у наредне две-три године драматично бити већи прилив и већа посета грађана из БиХ у Београд као и обрнуто.

"Развој туризма и терцијарног сектора је од интереса за обе стране", рекао је премијер Вучић и у Србију позвао све грађане БиХ, истичући да се ту неће осећати непријатно.

Упитан да ли ће помоћи да Арапи улажу у БиХ, Вучић је рекао да је о БиХ говорио све најбоље и да саговорници уважавају његово мишљење.

Премијер Србије је истакао да му је важна стабилност и успех БиХ и да се није радовао нестабилности у тој држави.

"За оне који живе у прошлости а не у будућности желим да кажем да се искрено радујем сваком успеху БиХ", поручио је Вучић.

Сусед је увек најближи 

Вјекослав Беванда је рекао да су разговори с премијером Вучићем протекли у атмосфери дубоког уважавања, без комплекса и уз низ конкретних предлога.

"Ми смо суседи, то је чињеница и то нико не може да промени. Тако сам научио и тако сам васпитан - сусед је увек најближи. Треба гледати напред, то мора да буде приоритет. Треба да имамо фер и чисте односе", рекао је Беванда.

Како је рекао, с Вучићем је разговарао о питању граница, сукцесије, а приоритет је била привредна сарадња.

"То што имамо заједничку границу представља предност. Робна размена има узлазни тренд, али она може бити много већа", оценио је Беванда.

Према његовим речима, било је речи и о инвестицијама БиХ у Србију, односно о томе да се створе услови да људи из обеју земаља радо путују у Сарајево и Београд и као туристи, али и да улажу.

"Саставили смо читаву листу привредних интереса", рекао је Беванда, додајући да ће у наредном периоду бити одлучено да ли ће следећа заједничка седница двеју влада бити одржана пре избора у БиХ, који би требало да буду у октобру.

На питање новинара да ли је у Сарајеву било изненађења због тога што је Вучић у прву званичну инострану посету одлучио да дође у Сарајево, Беванда је одговорио: "Ја нисам био изненађен. Радовао сам се томе, а они који су били изненађени или непријатно изненађени треба да размисле о себи."

Истакао је да му долазак Вучића омогућава да настави са изградњом добрих односа у региону, на којима инсистира.

"Немамо ништа од великих речи, љубав већ нека свако сам изабере, али морамо да имамо фер и чисте односе и поштовање", поручио је Беванда.

Коментаришући медијске спекулације да су били потребни посредници да би се уговорио њихов састанак, Беванда је рекао да је састанак био директно уговорен, без икаквих посредника.

Вучићу је то прва инострана посета по преузимању дужности председника Владе Србије. У делегацији са Вучићем је и министар финансија Лазар Крстић.

Српском премијеру је пред зградом Већа приређен свечани дочек, уз војне почасти и интонирање химни двеју држава. Вучић и Беванда су прво разговарали у четири ока.

Потом је одржан пленарни састанак делегација двеју земаља, а премијер Србије се састао и са председавајућим и заменицима председавајућих оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Представник Парламентарне скупштине БиХ Божо Љубић и премијер Вучић сложили су се да је сарадња на путу ка ЕУ, у којој нам је заједничка будућност, добродошла, а економска сарадња доказ је колико смо значајни једни другима.

Љубић рекао да цени што је српски премијер као прву дестинацију коју посећује изабрао управо Босну и Херцеговину, а Вучић узвратио истакавши значај прошлогодишње посете скупштинске делегације из Сарајева.

Вучић се састао и са члановима Председништва Босне и Херцеговине. Састанку су присуствовали председник Председништва Бакир Изетбеговић и чланови Председништва из редова српског и хрватског народа, Небојша Радмановић и Жељко Комшић.

Српски премијер потом се састао са шефом дипломатије Златком Лагумџијом. Оцењено је да се билатерални односи БиХ и Србије крећу узлазном путањом, што је значајно за целокупну атмосферу сарадње у региону. 

Током посете премијер Вучић разговарао је и са представницима Савета за регионалну сарадњу, а радни боравак Вучића у Сарајеву обухватио је и обилазак Гази Хусрев-бегове џамије и Саборне цркве.

Премијер ће обићи и "Комтрејдов" технолошки центар, где ће му бити представљена одабрана решења софтверских инжењера.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару