Читај ми!

Посланици о саветима националних мањина

У Скупштини Србије почела расправа о предложеним изменама Закона о националним саветима националних мањина.

Изменама закона о саветима националних мањина биће омогућено несметано спровођење избора за та тела, који ће бити одржани током ове године, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

"Овим законом се прецизно дефинишу избор, оснивање и функционисање ових тела мањинских заједница", рекла је Кори Удовички образлажући законски предлог у Скупштини Србије.

Кори Удовички је навела да би законским изменама требало да буду превазиђени проблеми који су се јављали приликом формирања националних савета.

Мандати националних савета већином истичу у октобру, па би тада требало и да се одрже избори.

Врховни орган за спровођење непосредних избора за ова тела постаје Републичка изборна комисија, која именује и трочлани одбор задужен за спровођење избора путем електорске скупштине.

Постоји и могућност прављења посебних бирачких спискова, под условом да има подршку пет одсто припадника одређене националне мањине, према подацима с последњег пописа.

Такође, изменама је предвиђено да, ако националном савету пре рока престане мандат, буде могуће одржавање ванредних избора. 

Закон је подржао и председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић, који је Владу похвалио због тога што је ово један од првих закона који се нашао пред новим сазивом Скупштине.

Омеровић сматра да ће управо нови прописи омогућити несметано одржавање избора за националне савете.

Посланица с листе Демократске странке Аида Ћоровић критиковала је то што се закон односи само на спровођење избора за националне савете, а не и шире на регулисање мањинских права.

Ћоровићева је оценила да управо та законска регулатива има значај за европске интеграције Србије.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да ове законске измене представљају добар сигнал мањинским заједницама, као и да се тиме поштује коалициони споразум који су потписали СВМ и СНС.

Пастор је подсетио на то да се до краја године очекују нове измене овог закона које ће бити, како је оценио, важније, а више ће се односити на надлежности националних савета.

Посланици Нове демократске странке (НДС) у Скупштини Србије неће гласати за измене закона о националним саветима националних мањина, јер је неприхватљиво што се о том владином предлогу нису изјасниле националне мањине, рекао је посланик НДС-а Јанко Веселиновић.

Веселиновић је агенцији Бета рекао да је неприхватљиво што је Влада измене закона у скупштинску процедуру упутила по хитном поступку.

"То је за ову врсту закона неприхватљиво, јер је реч о правима  националних мањина, и она не смеју да се ломе преко колена", рекао је Веселиновић.

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад, а сутра у 10.00 настављају расправу о изменама закона о саветима националних мањина.

Током данашњег рада посланици су усвојили измене Закона о приватизацији, након чега је почела расправа о изменама Закона о саветима националних мањина.

На дневном реду текућег заседања је и сет правосудних закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару