Читај ми!

Вучић: Србија жели другачији амбијент

Премијер Александар Вучић рекао је да ће Влада Србије у четвртак усвојити пакет економских мера и да ће разговарати са банкама, представницима страних компанија, предузећима грађевинског сектора и скоро 200 највећих пореских обвезника.

Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да ће његова порука бити да Србија жели другачији амбијент, бољу привреду и озбиљан економски развој.

Премијер верује да ће крајем 2016. године грађани имати већа примања, здравију привреду и сигурнији посао.

Објавио је пакет од пет мера које ће поспешити развој привреде у Србији и рекао да ће се на томе радити у наредних десетак дана и све припремити.

Вучић је прецизирао да су то борба против сиве економије, подстицај кредитних активности у 2014. години и најјачи инвестициони пакет за подстицај инвеститора, и домаћих и страних, без разлике, где неће бити фаворизовања једних на рачун других.

Као четврту и пету меру Вучић је навео знатне пореске олакшице за запошљавање нових радника и подстицање масовне градње и изградње јефтиних станова.

Уочи разговора са представницима банкарског сектора, иностраних фирми, грађевинских предузећа и фирми приватних предузетника, рекао је да жели да их чује пре него што Влада Србије буде усвојила пакет мера за опоравак привреде.

"Желео сам да их чујем, да видим који су њихови предлози, да имамо довољно времена да их допунимо, а моја порука њима је да Србија хоће другачију атмосферу, развој пољопривреде и јачање привреде", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће међу домаћим привредницима бити и Мирослав Мишковић и Милан Беко, Вучић је рекао да он саговорнике не бира према томе да ли су му лично симпатични или не, већ је поновио да ће састанку присуствовати 200 највећих пореских платиша, односно најуспешнијих привредника, али да не зна да ли су та двојица међу њима.

"А за мене су успешни они људи који плаћају порезе Србији и од којих држава има користи, не могу да правим разлику у односу на то да ли су ми симпатични, али чињеница је да би неки могли да се поносе а неки други да се постиде због плаћања односно неплаћања пореза и доприноса држави", навео је Вучић.

Говорећи о подстицајима градњи јефтиних станова, Вучић је рекао да то није додворавање никоме.

"Уништили смо високоградњу, а нискоградњу свели на мафијашко пословање и сада ће држава помоћи онима који желе да граде, али да не рачунају да зараде сто посто", рекао је Вучић.

"Јефтини станови градиће се сигурно у Београду и за сада постоје три локације, од којих су две на Новом Београду. Градиће се и у Новом Саду, Нишу, Краљеву, разматрају се и друге локације", навео је Вучић и објаснио да је намера да се тим пројектом покрене тржиште некретнина, које је уништено, а да људима с малим примањима буде омогућено да дођу до стана.

Правичан став о украјинској кризи 

Вучић је рекао и да Европска унија тражи од Србије да уведе санкције Русији због украјинске кризе.

"Они траже да ми усагласимо спољну политику са ЕУ, али то Поглавље 31 (преговора о чланству) још нисмо отворили. Поштујемо све принципе које поштује ЕУ, територијални интегритет и суверенитет Украјине, једино у чему се разликујемо је што не желимо да уводимо санкције Руској Федерацији", рекао је Вучић.

Упитан да ли би преговори са ЕУ могли да буду заустављени због таквог става Србије, Вучић је одговорио да се то не може знати, али да би Запад требало да има разумевања.

"Мислим да би људи на Западу требало да поштују наш став, који је веома правичан, јер ту има много питања која ми можемо најбоље да постављамо а многи не би имали одговоре", истакао је председник Владе Србије.

Када је реч о посети Сарајеву, Вучић је рекао да ће у тај град однети поруке добрих односа, поштовања, поверења, разумевања и препознавања да једни другима не желимо зло.

"Сарајево је важно за нас и са Босном и Херцеговином (БиХ) имамо већу трговинску размену него са Великом Британијом", рекао је Вучић.

Вучић о РТС-у

Премијер Вучић је рекао да је, упркос ставовима ОЕБС-а и ЕУ, против плаћања претплате за Јавни сервис и најавио да се, после усвајања медијских закона за месец или два, она сигурно неће плаћати две до три године, "а после ћемо видети".

Упитан о ставу шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта да је стање медија незадовољавајуће, Вучић је одговорио да је "наше да донесемо три медијска закона".

"Мислим да је тешка економска ситуација највећи проблем. Сигуран сам да је Мајкл Давенпорт у много чему у праву, али не морам увек да се слажем са њим", рекао је Вучић.

Поводом питања о стању у РТС-у, Вучић је рекао да се тиме није бавио, али да је свако дужан да поднесе извештај на шта се троши новац из претплате.

Вучић је рекао и да никад није видео Шкора, нити зна ко је он, а тврди се да је смењен са места шефа деска Новости по његовом наређењу.

"Најлепше је када о диктатури говоре сваког боговетног дана, а ево анализирајте колико су представници опозиције били на Јавном сервису, а колико ја", рекао је Вучић.

На питање које је поставио заменик председника ДС-а Бојан Пајтић о цензури и аутоцензури у медијима, Вучић је одговорио да поштује све политичке противнике, али се не бави оним о чему они говоре.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару