Читај ми!

Србија води рачуна о својим интересима

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да Србија жели да буде чланица Европске уније. Свесни смо својих обавеза на том путу, истакао је Дачић поводом позива неколико европских званичника да Београд, због кризе у Украјини, усагласи своју спољну политику са ЕУ.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија поштује територијални интегритет сваке земље чланице УН, али да неће уводити било какве санкције против Русије, "нашег традиционалног пријатеља".

"Како се будемо приближавали Унији, имаћемо већу обавезу да се приближавамо заједичкој спољној политици ЕУ, али Србија мора да води рачуна о својим државним и националним интересим. Тим поводом, Србија је јасно рекла свој став", рекао је Дачић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Дачић је негирао да став Србије према Украјини нарушава преговарачки процес Србије са Европском унијом.

"Зашто би Србија радила нешто чиме би била испред неких других европских земаља? Читао сам ноћас да нека земље Запада продају и даље оружје Русији", додао је Дачић, оцењујући да се на поједине потезе Београда гледа "двоструким аршинима".

"Ми кад направимо састанак са Кином то се гледа двоструким аршинима, а кад они поведу читаве делегације и направе посао столећа са Кином онда је то нормално", навео је Дачић. 

"Живот нас је научио да морамо да се водимо својим интересима. Двоструки аршини производе и стварају преседане који имају штетне последице", навео је шеф српске дипломатије.

Коментаришући процес преговора са ЕУ, Дачић је подсетио да динамика није била поремећена изборима у Србији, па не верује ни да ће бити поремећена парламентарним изборима на Косову.

"Наша динамика је таква да ми желимо, спремни смо да идемо у отварање нових поглавља", подвукао је Дачић.

Каже да се је од министра спољних послова Грчке и председавајућег ЕУ Евангелоса Венизелоса добио уверавања да се Грчка својски труди да у јуну буде одржана друга међувладина конференција.

Ипак, каже да би пре одржавања међувладине конференције требало да буду отворена нова преговарачка поглавља и верује да ће она бити оджана најкасније у октобру.

"Oбјекитво, поглавља 23 и 24 не можемо да отворимо до јуна", тврди Дачић, додајући да постоји проблем са поглављем 35, које се односи на Косово, јер још није примењене догорено у Бриселу.

Дачић ипак верује да ће до краја године бити отворено поглавље 35, ако и поглавље 32 које се односи на финансијску контролу.

Говорећи о српској дипломатији, Дачић је подвукао да је циљ професинална, модерна и јака дипломатија која ће моћи да помогне нашој земљи.

Коментаришући промене у Социјалистичкој партији Србије, на чијем је челу, Дачић је рекао да су промене потребне и да оне подразумевају "модернизацију странке, прилагођавање програма реалној политици, нови начин рада са грађанима и, наравно, кадровске промене".

Каже да ће бити лидер социјалиста све док буде доприносио странци. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару