Србија води самосталну спољну политику

Београд нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији, поновио Ивица Дачић, напомињући да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези с Косовом.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ.

"Ми знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо", поручио је Дачић.

У паузи Прве пленарне конференције Светске федерације конзула за регион југоисточне Европе, Дачић је поновио да се Србија, у случају украјинске кризе поставила принципијелно, подржавајући територијални интегритет сваке државе чланице УН, али да Београд нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији.

"Србија ће бити у обавези да поштује јединствену, заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ када постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић новинарима, коментаришући јучерашње изјаве амбасадора Француске и ЕУ да се од Београда очекује да јасније подржи став ЕУ према украјинској кризи.

"До тада, Србија ће водити самосталну спољну политику", поручио је Дачић.

Политика Србије ће се, према Дачићевим речима, темељити на опредељењу земље за чланство у ЕУ и очекиваном понашању у складу с тим - што већем придруживању ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања у складу с државним и националним интересима Србије.

"Наравно, много би нам лакше било да земље које данас говоре да Србија треба да осуди такозвано незаконито понашање Русије према Украјини, да су то исто урадиле и осудиле незаконито понашање Косова у односу на Србију", истакао је шеф српске дипломатије и додао да "двоструки стандарди никад нису били добри".

Дачић је поручио и да је почетак преговора о приступању Србије Европској унији снажна порука државама у региону Западног Балкана да превазиђу преостале проблеме и посвете се реформама чији је циљ улазак целог региона у Унију.

Дачић је данас био домаћин Прве пленарне конференције Светске федерације конзула за регион југоисточне Европе. 

Са тог скупа, Дачић је поручио да српска спољна политика има пет приоритета, а на првом  месту је равнотежа у односима са великим силама, затим чланство у Европској унији, прихватљиво решење за Косово и Метохију кроз дијалог са Приштином, регионална сарадња и што повољнији економски односи у свету.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Конференција конзула дала значајан допринос унапређењу регионалне дипломатско конзуларне сарадње кроз размену искустава конзуларних функционера акредитованих у Србији И представника Светске федерације конзула.

"Изузетан потенцијал ваше асоцијације уважен је и у Уједињеним нацијама, организацији америчких држава и ЕУ, које вас признају као организацију од посебног међународног значаја", подсетио је Дачић.

Надајући се да ће конференције попут данашње постати традиција, Дачић је истакао да је сврха таквих окупљања боље међусобно упознавање и успостављање што ефикаснијих механизама сарадње и канала комуникације.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару