Читај ми!

Вучић: Бољитак до следећег Божића

Србија у 2013. успела да смањи незапосленост и повећа индустријску производњу, рекао Александар Вучић и поручио да би за годину дана економски бољитак требало да осете сви грађани. Политичка стабилност земље не сме да се наруши, јер она је кључ за постигнути напредак, истакао Вучић.

Вицепремијер и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да је Србија у 2013. успела да смањи незапосленост и повећа индустријску производњу, а за годину дана економски бољитак требало би да осете сви грађани.

Вучић је честитао грађанима Нову годину, Србима и православним верницима Бадњи дан, уз жељу да предстојећи празник проведу у здрављу и весељу.

Оценио је да за овај Божић има добрих вести, јер је Србија у протеклој години постигла одличне резултате.

"После много година, према званичним резултатима Републичког завода за статиститку, Србија је у 2013. смањила незапосленост. Данас је незапосленост 20,1 одсто, а у априлу 2012. године била је 25 одсто", рекао је Вучић на обележавању Бадњег дана у просторијама СНС-а.

Такође је навео да је запосленост скочила са 34,6 одсто, колико је износила у априлу, на 39,1 одсто, да је бруто домаћи производ забележио раст од 2,4 одсто и да је забележена најнижа инфлација у последњој деценији.

"Уверен сам да ћемо у наредној години постићи још боље резултате. Од запослених у државној служби затражићу да покажу боље резултате, да раде марљивије, да не прође седам дана да би проблем почео да се решава, као што је било у Ужицу", рекао је Вучић, додајући да о проблемима треба сви да размишљају и то много раније.

Вучић је рекао да је уверен сам да ће Србија до следећег Божића или до краја ове године бити земља у којој ће сви обични грађани моћи да осете бољитак и већи животни стандард, а Србија бити срећнија земља у којој ће се боље и сигурније живети.

Политичка стабилност, кључ напретка

Вучић је упозорио да политичка стабилност земље не сме да се наруши, јер је она кључ за постигнути напредак, укључујући економски.

Оценио је да политичка стабилност многима смета, и то не само на домаћој политичкој сцени.

"Помало сам разочаран жестином кампање и мржње коју не само део политичких противника већ и други друштвени чиниоци свакодневно покушавају да наметну јавности, и то у околностима у којима очигледно постоји велика нада да ће Србија живети боље, и када је потпуно јасно да Србија иде напред", оценио је Вучић.

"Србија је имала пуну политичку стабилност и зато је могла да овако брзо и јако иде напред. Србији је таква врста политичке стабилности потребна", рекао је Вучић новинарима и нагласио да је зато неопходан дијалог са синдикатима, радницима и пре свега младим незапосленим људима, за које решење како ће бити запослени треба пронаћи.

Вучић је оценио да је неопходно подићи грађевинарство, због чега су битни велики пројекти као "Београд на води".

"Грађевинарство нам је спустило раст бруто домаћег производа. Тај развој би био енорман, можда највећи у Европи, да нисмо имали пад у грађевинарству и дуванској индустрији.

Како је додао, да није било пада, раст би био већи од четири одсто БДП-а.

Такође је рекао да су важне прехрамбена и прерађивачка индустрија, због чега ће неке важне одлуке бити донете већ 9. јануара.

Вучић је навео да је покривеност извоза увозом сада 72, уместо ранијих 59 одсто, те да је суфицит повећан у размени са земљама са којима смо имали већи извоз, а дефицит смањен са оним земљама из којих смо више увозили.

Компромис са синдикатима

Вучић је рекао да подржава сваког ко има добре идеје и ради у интересу грађана Србије, па и министра привреде Сашу Радуловића, али је указао на то да се са синдикатима мора наћи заједнички именитељ када је Закон о раду у питању.

"Свако ко ради у интересу грађана Србије има моју подршку. Мислим да господин Радуловић највећим делом има добре идеје", рекао је Вучић новинарима.

Веома је важно да се, како је истакао, заједно са синдикатима пронађе "модус вивенди" о Закону о раду.

Према његовим речима, Закон о раду мора да се мења јер је договор са синдикатима од суштинског значаја за напредак земље и политичку стабилност.

Одлука о изборима "у најскорије време"

Вучић је оценио да су избори најважније питање за поједине друштвене групе али и за опозицију, као и да ће, уколико их буде, кампања бити кратка и да ће одлуку о томе СНС донети "у најскорије време".

"То баш и није најважније питање на кугли земаљској, сем што јесте за поједине друштвене групе које се осећају угрожено а које се углавном налазе, неке од њих, с друге стране закона, док су некима бројни интереси повређени, али то нису објективни интереси Србије", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су његови сарадници у СНС-у тражили да странка буде отворена за изборе, да су можда три или четири члана Председништва била против, али да су поштовали његов опрез и уздржаност када је то у питању, па ће се то решавати у наредном периоду.

Према његовим речима, кампања ће, уколико буде избора, бити кратка, а ако их не буде - рад ће се наставити.

На питање да ли је СПС кочница реформи и да ли уноси негативну атмосферу, Вучић је рекао да му, искрено, таква атмосфера смета, али да за њу не може да окриви социјалисте.

"Био бих лицемер да за такву атмосферу кривим СПС, то не могу да урадим. Ако опозиција и део јавности мисле да нам је легитимитет урушен, а он је најважнији, као и да ће неко други боље владати, ево им избори и прилика да то покажу", закључио је Вучић.

Веома добри односи са РС

Вицепремијер је оценио да су односи Србије са Републиком Српском веома добри и да напредују од последњих заједничких седница влада.

"Очекујем да обезбедимо тржиште и за одређену робу из РС. Све оно што можемо да унапређујемо - ми и унапређујемо, не повређујући територијални интегритет Босне и Херцеговине", напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да ће грађанима РС, на дан тог ентитета БиХ, 9. јануара, пожелети све најбоље и дуг век Српској.

Захвалио се Дневном авазу на награди за Личност године коју му је тај сарајевски лист доделио.

"Веома сам захвалан што сам у БиХ добио ту врсту награде. То показује - добити награду у Бањалуци и Сарајеву - да неки људи споља умеју да цене нечији рад, труд и ангажман", рекао је Вучић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи