Читај ми!

Дачић: Србија за пет година спремна за ЕУ

Према оцени Европске комисије, Србија за пет година може да буде спремна да постане члан ЕУ, каже премијер Ивица Дачић, напомињући да ће то искључиво зависити од политичке воље. Не бих био против ванредних избора да је Александар Вучић за њих, истиче Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је да је по оцени Европске комисије Србија у року од пет година може да буде спремна у техничко-техолошком и оперативном смислу да постане чланица ЕУ, а када ће постати, то зависи искључиво од политичке одлуке.

"То је реалност, у овом тренутку нико не може да каже кад ће се то догодити. Наш циљ је да траје што краће. Треба задржати позитивне тенденеције", рекао је Дачић, указујући на то ће дијалог са Приштином остати главни политички критеријум за напредак у преговорима са ЕУ.

Премијер је у интервјуу за божићни двоброј Курира нагласио да многи мисле да је прича о Косову завршена, а ми смо тек на почетку.

"Мора да се реши питање правосуђа, конституисања српских општина, нерешено је питање имовине, хидроцентрала, трафостаница. Све нас то чека", навео је Дачић, истичући да смо потпуно преокренули причу о Косову на нашу страну.

Према његовим речима, више нико не прича ни у Бриселу ни у Вашингтону о независности Косова, него шта ради и шта треба да ради Заједница српских општина.

"Све зависи од нас и од Срба који живе на КиМ. Од тога колико су вешти и колико су спремни да то користе као свој политички утицај. Замислите какав је то удар на независност Косова кад се у парламенту нађе 10 или 20 посланика који не признају ту незавосност", рекао је Дачић.

Он сматра да је то најбољи модел борбе и морамо да наставимо у том правцу.

"Али оно што би могао да буде наш проблем је што (високој представници) Кетрин Ештон истиче мандат. Да је Србија у позицији да може да предлаже, сигурно бих се залагао да Ештонову поново изаберу", истакао је Дачић,

Подсетио је да су преговори са Приштином о правосуђу прекинути, а да је Ештонова први пут била на нашој страни и рекла да су Албанци покушали да опструишу дијалог.

Дачић је рекао да се не секира много ако после косовских избора буду промењени албански преговарачи.

"Ко год буде био, мораће да дође. А и ако то буде Рамуш Харадинај, и он нам је у више наврата нудио састанке, мимо Хашим Тачија. Не преговарају они са нама зато што нас воле, него зато што морају", истакао је Дачић.

"Не бих био против избора да је Вучић за њих"

Говорећи о ванреним изборима, премијер је рекао да сигурно не би био против избора да је Александар Вучић за њих, напомињући да председник Србије Томислав Николић не би требало да се укључује у политичке кампање и износи примедбе на рад министара.

"СНС и СПС треба да седну и анализирају ситуацију картама и 'за' и 'против'", рекао је Дачић, наводећи да је са вицепремијером и лидером напредњака Александром Вучићем разговарао о томе да "избори нису тема, да треба да говоримо о резултатима и циљевима који нас чекају и да избори нису државни приоритет".

"Знате, сигурно не бих био против избора да је Вучић за њих", рекао је Дачић.

На констатацију да потпредседници СНС изјављују да су за изборе и да на изборе позива и Томислав Николић, Дачић је одговорио да је слушао та мишљења, Влада никад не би била формирана.

"Мене интересује шта мисли Вучић, а он нека види са њима", додао је Дачић.

Према његовим речима, то је утркивање у стицању Вучићеве наклоности. "Борба за позиције на двору. Признајем, тога има и у мојој партији", рекао је Дачић, наводећи да је основна поставка такве приче место премијера.

"Питам, да ли је боље да у овом тренутку наставимо с реформама или да идемо на изборе. И једна и друга одлука је легитимна, али морамо што пре да одлучимо. Не можемо да наставимо посао ако сваки дан причамо о изборима. Да ли неко стварно мисли да ћу ја у јеку предизборне кампање ићи у Брисел и преговарати са Тачијем", упитао је Дачић.

Да би се ишло на изборе, како оцењује, мора се рећи зашто, шта је влада лоше радила, шта је била кочница.

"Да ли влада може да буде боља? Сигурно може. Да ли може да буде бољи председник", рекао је Дачић.

На опаску да ли то предлаже и расписивање председничких избора Дачић је упитао да ли је најпопуларнији човек сада на челу Србије.

"Чини се да неко не схвата да има оних који мисле да изборе могу да одрже кад год некоме то падне на памет. Председнички избори не могу да се одрже док Томислав Николић не поднесе оставку или док не буде време за редовне изборе", нагласио је Николић.

На питање мисли ли да Вучић има проблем у својој странци, јер му кажу "наш рејтинг је скочио и ми то хоћемо да то материјализујемо", Дачић је рекао да је свестан тога и да је све ствар процене.

"Знате, да (Борис) Тадић није расписао председничке изборе, сада можда Николић не би био председник, СНС можда не би била најпопуларнија странка", рекао је Дачић, наводећи да није тражио да буде премијер, него му је то понудио Николић "зато што је хтео да ме изведе на чистац".

"Рекао ми је дословце овако:'Ако нећеш да прихватиш место премијера, то значи да си уцењен'. Само политичка незналица може да одбије место премијера", рекао је Дачић.

"Николићеве изјаве некоректне"

На наводе да сада Николић изјављује да је то био изнуђен потез, Дачић је одговорио да такве изјаве нису коректне и да не доприносе политичкој стабилности.

На питање како је схватио те Николићеве изјаве, Дачић је одговорио да није његов посао да се слаже са председником или не.

"Свако обавља свој посао. Никад се с њим нисам ни слагао, јер он није био члан моје странке. Нисам задовољан начином на који је окарактерисао рад Владе. Рекао је да Србија може да добије бољу. То значи да има замерке на рад Владе које би требало јавно да изнесе", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да нема замерке на рад Николића.

"Ако желимо озбиљан политички однос, председник не би требало да се укључује у политичке кампање. Нарочито што се те примедбе које износи не односе на министре из СПС-а", рекао је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи