Читај ми!

Мркић: Не плашим се преговора са ЕУ

Датум прве међувладине конференције Србије и ЕУ је дан који обележава почетак нечег квалитетно новог, каже шеф српске дипломатије Иван Мркић. Министар каже да се не прибојава преговора са ЕУ и истиче да ће Косово бити један од највећих изазова.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да се нимало не прибојава преговора са ЕУ и истакао да га радује симболика чињенице да баш са Грчком, која председава Унији у првој половини ове године, отварамо нову етапу у односима са ЕУ.

"Треба само разумети да је 21. јануар дан који обележава једну дугу путању, почетак нечег квалитативно новог", рекао је Мркић Танјугу.

На том путу, указао је шеф српске дипломатије, нема протекције, а Србија ће настојати да у "кадровском, организационом и стручном смислу одговори захтевима и потребама".

"Нимало се не прибојавам тих преговора", рекао је Мркић, уз напомену да се слаже са прогнозама да наша земља до чланства у ЕУ може стићи за пет, пет и по година.

Један од највећих изазова биће Косово, а циљ Београда, што, каже Мркић, разумеју и у Бриселу, јесте да се омогући да свакодневни живот на Косову и Метохији тече несметано и да се не осећају фундаменталне политичке разлике по питању статуса.

Коментаришући формулацију из нацрта преговарачког оквира ЕУ да је неопходна "свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине", Мркић каже да "ни у Бриселу сада не би било могуће наћи ниједну особу која би прецизно одговорила на питање шта то значи".

Према његовом схватању, суштина је у томе да у ЕУ "назначују да од нас не очекују да променимо политику", а Србија то ни не намерава. Министар одбацује могућност да се пред Србију у будућности постави захтев да призна Косово:

"Немојте мислити да ће се у некој временској тачки одједном појавити уцена - Србијо, нећете ући у ЕУ ако не признате једностран проглашену независност Косова. Ми ћемо рећи: 'Хвала лепо, нећемо да уђемо', и то је сваком јасно", рекао је Мркић.

Србија боље стоји на међународној сцени 

Оценио је да Србија данас на међународној сцени "стоји" много боље него пре, јер је показала да испуњава обећано, а на евентуалне притиске у будућности одговараће, поручује, као и до сада - конструктивном политиком, не одричући се сопствених интереса.

"Нисмо више у позицији да се правдамо. Постали смо озбиљан партнер свакоме ко је био заинтересован, а њих је било са свих страна света. А, све то јер смо показали за шта смо способни, а то не подразумева никакве капитулације и одрицање од сопствених интереса", уверен је Мркић.

Подсетио је да је у протеклих годину дана имао преко 250 састанака са страним министрима и председницима држава и влада, а да је његово министарство учествовало или дало допринос реализацији огромног броја међудржавних споразума, од којих је потписано преко 50. Посебан значај придавао се привреди.

Томе треба додати и чињеницу да ће Србија 2015. године председавати ОЕБС-ом и да је недавно, уз здушну подршку, постала члан Економско-социјалног савета УН, указао је Мркић.

Када је реч о односима са САД, Мркић указује на изузетно богату комуникацију званичника две земље: "Зар то не говори да је сада другачије него што је било? Потпуно је измењен амбијент".

Мркић је рекао да се на пролеће очекује посета шефа дипломатије Кине, као и да је могуће да ће у Србију доћи и председник те земље.

"Односи су изванредни, Кина у Србији изводи пројекте које не изводи нигде у Европи. То што је баш у Србији значи да ми ипак заслужујемо нешто. Многи би желели да имају такву врсту односа", додао је Мркић.

Министар очекује да у току ове године буде реализована и посета Србији руског председника Владимира Путина, а да ће се о томе више знати након што председник Србије Томислав Николић оде, како се очекује, у Сочи на отварање ЗОИ.

Говорећи о председавању ОЕБС-ом, Мркић каже да је један од циљева те организације да се безбедносна димензија регулише на актуелизован начин.

"Да се створи документ који ће више одражавати реалност и изазове данашњице. Исто важи и за економски сектор и људска права. Ако буде мало среће и домишљатости могуће је да 2015. буде одржан самит у Београду", каже Мркић.

О тужбама Србије и Хрватске 

У марту ће пред Међународним судом правде почети процес на основу тужбе Хрватске против Србије за геноцид и српске контратужбе.

"Да буде јасна једна ствар - за Хрватску је било боље да уопште није подносила ту тужбу и боље је за обе земље да тужбе буду повучене. Ми треба да гледамо у будућност, а да се историчари баве прошлошћу", каже Мркић.

Иако није иницијатор процеса, Србија је за њега спремна, каже министар не одбацујући у потпуности могућност да се "деси неко чудо" и да се у међувремену постигне договор о повлачењу тужби.

Коментаришући антисрпске испаде у Хрватској, Мркић истиче да су ти инциденти ружни и несхватљиви и додаје да Србија на то реагује с циљем да се такве ствари више не понављају, али да је решавање тог проблема пре свега у рукама хрватских власти.

Мркић је, поводом недавних критика на рачун његовог министарства у вези са кадровским решењима и непроналажењем одговарајућих кандидата за амбасадоре на кључним земљама, поновио тврдњу да је "интерпретиран једнострано и не баш добронамерно".

"Рекао сам само у једном тренутку да немам кога да предложим из ове куће, јер су ми најбољи кадрови већ размештени, а то су престонице које траже посебне личности", рекао је министар. Предлоге ће, најављује, изнети у јануару.

Кад је реч о смени његових помоћника Љубице Васић и Дамјана Јовића, Мркић одбија да учествује у "препричавањима са примесама сензационализма":

"То је фама која се створила из мени непознатих порива. На седницама влада имамо по 20 разрешења и намештења и то за много значајнија места и - нико их не помиње", каже Мркић

Закључио је да ће они радити други посао, на којем ће, како је процењено, бити кориснији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи