Читај ми!

Мишчевић: Избори не морају да штете преговорима

Ванредни парламентарни избори с техничке стране могу али и не морају да штете читавом преговарачком процесу Србије са ЕУ, каже шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

Шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да ванредни парламентарни избори, с техничке стране, могу, али и не морају да штете читавом преговарачком процесу наше земље са ЕУ.

"Могу штетити ако дуго немамо јасну оцену да ли ће избора бити и уколико се то пролонгира кроз целу 2014. годину", рекла је Тања Мишчевић у интервјуу новосадском "Дневнику", напомињући да сами избори увек одвлаче пажњу политичке елите.

"Избори, међутим, не морају штетити, јер у овој години акценат заправо стављамо на скрининге, који су технички посао нас административаца, преговарачких радних група", објаснила је Тања Мишчевићева и истакла да би у том погледу проблематично могло да буде једино питање државних секретара, јер су они политички постављени.

Одговарајући на питање о томе када ће Србија добити неки већи новац из ЕУ, јер је сада корак ближе уласку у Унију, она је навела да је предуслов за то да Европска комисија акредитује наш Децентрализовани систем имплементације који је неопходан за управљање већим средствима из ЕУ.

Тај систем се гради и "очекујемо да ће у овој години бити акредитован, а од 2015. године бисмо онда могли да привлачимо више средстава", реклаје Мишчевићрва, објашњавајући да тај новац долази прво из ИПА програма за инфраструктуру, регионални и развој села и за заштиту животне средине.

"Ми у овом моменту добијамо око 200 милиона евра годишње, а када будемо имали систем који може да повуче сва средства из свих пет компонената ИПА, та сума ће бити чак осам до десет пута већа", рекла је Тања Мишчевић.

Напоменула је да је огроман број земаља чланица ЕУ за убрзано приступање Србије, али је истакла да не би волела да по сваку цену јуримо, а да "резултати које испреговарамо" буду неприхватљиви за Србију.

"Мерило је да на најбољи могући начин заштитимо интересе земље у целом овом процесу", нагласила је Мишчевићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи