Читај ми!

Српска политичка сцена 2013.

Бриселски споразум, реконструкција Владе и смена власти у Београду обележили су у протеклој години политичку сцену Србије. Говорило се о парламентарним, а годину су ипак обележили локални изборима. Нова власт изабрана у осам општина.

Политичку 2013. годину обележио је Бриселски споразум, затим реконструкција Владе, прича о парламентарним и одржавање локалних избора у неколико места, али и смене у престоници.

У годину смо ушли с једном, из ње изашли с другом владом. Седам месеци и мноштво састанака у вили "Бокељка" било је потребно за реконструкцију Владе коју је напустио Млађан Динкић.

После три дана жустре расправе у парламенту, у Немањину је стигло 11 нових министара од којих седам без партијске књижице. Сада у Влади има три министра млађа од 35 година, а један је дошао са Јејла.

У експозеу је писало да Србија не треба да буде талац међустраначких сукоба и политичких подела. Међутим, годину за нама обележиле су трзавице и у власти и у опозицији.

Због тога је покренута прича о ванредним парламентарним изборима. Ипак, лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да избора неће бити, мада то не гарантује.

Премијер је истакао да је јасно да СНС тражи изборе, али да му је чудно кад то чује од неких политичких патуљака.

Ипак, у опозицији нико не мисли да је патуљак. Сви траже изборе, а једни оптужују друге да у ствари само покушавају да се допадну "Снежани".

Годину су обележили и локални избори на Косову, два месеца кампање и антикампање, претње, бомбе, ломљење кутија и више забрана Александру Вулину да уђе у Покрајину.

Управо је министар задужен за КиМ Александар Вулин највише позивао косовске Србе да гласају и да послушају државу.

Изборима је претходио споразум са Приштином који је парафиран у десетој рунди дијалога у Бриселу. Сви у Влади и све странке осим ДСС-а признали су споразум као плус, а честитке су стизале и Београду и Приштини.

Још један плус актуелном саставу кабинета у Немањиној стигао је у децембру, јер је одлучено да Србија започне преговоре са ЕУ. Премијер Дачић је поручио да је то историјска вест за Србију.

Парламентарни избори су лебдели у ваздуху, а ипак годину су обележили локални. Нова власт изабрана је у осам општина.

Како фолклор налаже, и овога пута смо чули оптужбе да се глас добијао за 2.000 динара, кокошку, или килограм брашна. Дељене су поморанџе, за школе дониран сапун.

Резултат тих избора је апсолутна доминација напредњака, што је функционере те странке навело да доведу у питање легитимитет власти у Војводини.

Када је реч о престоници, Београђани ће вероватно у марту на биралишта. Петогодишња владавина Драгана Ђиласа прекинута је после четворочасовне расправе у градској скупштини.

Ђилас је после смене изјавио да ће за шест месеци поново бити градоначелник, а шеф београдских напредњака Небојша Стефановић рекао је да ће ДС имати испод 15 одсто гласова у читавом Београду.

Прошле године Срби су вагали: ауто-пут или храст. Победила је љубав према природи, а министар Велимир Илић поручио је да ће храст остати где јесте, "колико кошта да кошта".

Асоцијације на председника Републике Томислава Николића у 2013. години јесу: састанци са Владимиром Путином, фотографије са Бараком Обамом, Платформа за Косово, прислушкивање, зимске гуме и ордење.

Постоје и питања на која одговоре нисмо добили. Остало је нејасно ко седи у Влади а ради против државе, ко је на Косову ломио гласачке кутије и претио бирачима, а нисмо разумели ни ко прислушкује председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару