Дачић: Избори нису државни приоритет

Премијер Ивица Дачић каже да је са првим потпредседником Владе Србије и лидером Српске напредне странке Александром Вучићем констатовао да избори у овом тренутку нису државни приоритет.

Премијер Србије и председник СПС Ивица Дачић поручио је да је и за СПС добар тренутак за ванредне парламентарне изборе и да би социјалисти постигли најбољи могући резултат, али да они нису тема нити државни приоритет.

Дачић је за телевизију Б92 рекао да између њега и првог потпредседника Александра Вучића нема сујете и да су најтеже одлуке доносили у договору, као и да је немогућа замена премијерског и потпредседничког места.

Вучић је, како је подсетио Дачић, рекао да без избора неће да преузме премијерску функцију.

"Нисмо ми лицемери и сујетни да само због тога ко ће обављати неку функцију упропастимо државу", поручио је Дачић.

Он је поновио да не бежи од избора, али да мисли да нема разлога за њихово расписивање, да нема кризе у Влади и да су његови односи са лидером СНС-а и првим потпредседником Владе добри.

Како је рекао, више пута је о томе разговарао са Вучићем, и закључили су да то није приоритет и да треба радити на реформама.

Он је рекао и да не може да спречи одлуку да се иде на изборе и нагласио да није дошао на то место захваљујући само сопственој жељи или уценама, већ на предлог председника Србије.

Нагласивши да са Вучићем проводи више времена него са страначким колегама, премијер је рекао: "Никад није било сујете или неслагања око стратешких питања. Ми смо донели најтеже одлуке".

Говорећи о најтежим одлукама током преговора у Бриселу, Дачић је рекао да је за Вучића то била тежа одлука него за њега.

"Јер сам то још 2008. године преболео, једно је шта ми желимо, а шта је питање реалности међународних односа", рекао је Дачић.

"Галеника" коришћена у политичке сврхе

Дачић је рекао да се не плаши отужби на рачун странке коју води, али и упозорио да нико не сме да злоупотребљава политику за приватне ствари, иако се оне дешавају када постоји могућност за дискреционо управљање одређеним фондовима и предузећима.

Он је истакао да СПС нема никакве везе са оптужбама у вези са "Галеником" и да су такве оцене коришћене у политичке сврхе.

На питање у вези са дешавањима у "Србијагасу", премијер је рекао да је том јавном предузећу, као и неким другима, потребна помоћ државе и да њихово пословање треба да буде тема разговора државног врха.

Дачић је додао да он лично није тај који треба да припреми план за "Србијагас", већ је то Влада, а да је са Алексанром Вучићем разговарао и о том јавном предузећу.

Говорећи о случају Дарка Шарића, Дачић је рекао да су још пре неколико година формиране групе које се баве случјаем тог одбеглог нарко-боса и да су постојале одређене најаве да би могло да доје до хапшење или предаје, а да ли ће и када то бити - то је питање на које је тешко дати одговор.

"Укључен сам колико ми као политичари треба да будемо укључени и обавештени, али у полицијском смислу речи то није наша ствар да се ми бавимо сада полицијским истрагама", рекао је Дачић.

На питање да ли би подржао да се на саслушање позове његов саветник Бранко Лазаревић, и да ли мисли да би на основу неких информација он лично био угрожен, Дачић је рекао да је "све то део политчке борбе".

"Да имам било какве везе са тиме сигурно се не бих пет пута сусретао са директорком америчке агенције за борбу против наркотика...никада нисам видео Шарића...", рекао је Дачић, наводећи да се његов социјални стаус и имовинска карта нису променили у поседњих 10 година.

"Нисам ваљда луд да се бавим тим послом, а да од тога немам користи", рекао је Дачић.

Ако добијем Нобелову награду,  размислићу да ли да је примим са Тачијем

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да се могућност да добије Нобелову награду за мир мери промилима и да ту тему треба оставити по страни, а ако је и добије, озбиљно ће размислити да ли треба да је прими у друштву Хашима Тачија.

"Ако је будем добио, озбиљно ћу да размислим да ли треба да буде примљена у таквом друшвту", додао је он одговарајући на захтев новинара да прокометнарише изјаву председника Томислава Николића да Нобелову награду не би требало да прими у друштву косовског премијера.

На констатацију да је изградио посебан однос са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и да је "ту било и стихова", премијер је рекао да је он такав човек и да свакога ко дође у Србију дочека срдачно.

Дачић се осврнуо и на став председника Николића да неће подржати потписивање међудржавног споразума са Косовом истакавши да за тако нешто не постоји бојазан, као и да то није порука упућена њему, већ ЕУ и Бриселу.

Говорећи о прислушкивању на које се жалио председник Николић, Дачић је рекао да се укључио у решавање тог проблема и да су спроведене одређене кадровске промене.

На питање да је председник прислушкиван, Дачић је рекао да не може да да одоговр, јер одговор на то не могу да дају политичари, већ институције система.

Дачић се на крају захвалио на томе што су са пажњом праћене све ствари које су се дешавале и пожелео грађанима Србије да више верујују у себе.

"Желим да више верујемо у себе, истичемо позививне ствари које имамо..., ова влада гледа ка будућности, а каква ће та будућност бити зависи од нас", закључио је премијер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару