Читај ми!

Ружић: Не трошити енергију на изборе

Отварање преговора са ЕУ једна од најважнијих одлука у новијој политичкој историји Србије, оцењује министар Бранко Ружић. Штета је трошити енергију и време на изборне кампање и процедуре, каже Ружић. Истиче да нормализација односа Београда и Приштине није само у интересу ЕУ, већ нас самих.

Сматрам да 2014. година може бити година европских интеграција Србије у најбољем смислу те речи и да би заиста била штета ако би енергију и време губили на пољу изборних кампања и процедура, оцењује министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић.

Ружић је у интервјуу за агенцију Фонет рекао да је отварање преговора о чланству у Европској унији једна најважнијих одлука у новијој политичкој историји Србије.

Према његовим речима, то је само почетак веома захтевног процеса, који ће указивати на све оно што се мора урадити како би се Србија модернизовала.

Ружић каже да ће на првој међувладиној конференцији у Бриселу бити премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, док ће на страни ЕУ бити министар иностраних послова Грчке, као земље која председава Унијом, и можда европски комесар за проширење Штефан Филе или висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

Србија очекује да следеће године отвори нека, условно гледано, лакша поглавља, нагласио је Ружић, који сматра да не треба правити фаму око тог питања. Када је реч о преговарачком оквиру за Србију, Ружић је рекао да не постоји доза тајности, већ процедура у процесу у којем Србија није сама, већ заједно са 28 чланица Уније.

"Оног момента када они објаве преговарачки оквир, наш оквир је спреман, преведен и биће објављен на сајту Владе Србије", најавио је Ружић.

Говорећи о поглављу 35 које се односи нормализацију односа са Приштином, Ружић је оценио да ће Београд морати да буде инвентиван и иновативан у самом процесу преговора.

"Нико са високим степеном сигурности не може на почетку процеса да дефинише како ће то питање бити третирано, али важно је да су начин и оквир дати да ће се та питања третирати у поглављу 35 и да ћемо протеком времена ићи ка релаксирању тензија", рекао је Ружић.

То што се нова рунда преговора Београда и Приштине најављује неколико дана пре прве међувладине конференције, а разговори о поглављу 35 само дан после отварања преговора, Ружић не види као притисак.

"Рекао бих да је реч о два паралелна процеса. Скрининг о поглављу 35 јесте добродошао, јер ћемо са почетком тих разговра успети да стекнемо праву слику како ће изгледати. Да ли ће та рунда бити 17. јануара то није потврђено, то ћемо видети", рекао је Ружић.

Нормализација са Приштином у интересу нас самих

Једна од тема те рунде разговора Београда и Приштине требало би да буде правосуђе, које се мора решавати у духу Бриселског споразума, нагласио је Ружић, указујући да је Приштина покушала да се "отргне" од тог документа.

"Нормализација однос Београда и Приштине није само у интересу ЕУ, већ нас самих и мислим да је то једна храбра, визионарска одлука", истакао је Ружић.

Према његовим речима, први пут имамо руководство државе које од дрвећа види шуму, спремно је да се ухвати у коштац са свим изазовима и да сагледа шта је у најбољем интересу грађана.

Поводом правно обавезујућег споразума који би Београд и Приштина требало да потпишу на крају процеса европских интеграција Србије, Ружић подсећа да већ постоји Бриселски споразум, па не види разлог да се став о правно обавезујућем споразуму сагледава у категоријама искључивости и екстремних ставова.

"Нико није рекао да то значи признавање самопрокламоване независности Косова. Нико то ни мени није рекао у протекла три месеца када сам боравио у европским метрополама, током боравка у Берлину или Лондону", нагласио је Ружић.

Како је објаснио, то ни на који начин не значи да постоји било каква врста условљавања или промене курса ЕУ у односу на јасан став Србије.

Тај правно обавезујући споразум је нешто што ће уследити тек на крају, а његов садржај нико није дефинисао, нити ће то учинити у будућем периоду - додао је Ружић.

У фокусу 2014. европски избори

"Морамо да покажемо дипломатску мудрост и храброст и да покушамо да кормиларимо овим процесом у интересу наших грађана, чувајући наше компаративне предности, чувајући државотворну оријентацију и уважавајуци потребу за регионалном сарадњом", објаснио је Ружић.

Година пред нама, у којој ће Грчка и Италија председавати Унији, у којој ће фокус бити на изборима за Европски парламент и избор нових функционера Уније, према оцени Ружића, може бити година европских интеграција Србије.

Била би зато штета расипати енергију на изборне кампање, оценио је Ружић и констатовао да, са аспекта позиције коју тренутно заузима, избори у Србији не би могли донети корист у процесу европских интеграција.

Са аспекта председника Извршног одбора Социјалистичке партије Србије, рекао је Ружић, ми се никад нисмо бојали или бежали од било ког изборног циклуса.

"Наравно да разумемо легитимне захтеве других партија које можда желе да валоризују тренутни легитимитет који црпе од грађана Србије и то није ништа недемократски", оценио је Ружић.

Уверен сам да су и Вучић и Дачић политички одговорни људи и, уколико се и догоде ванредни парламентарни избори, они се морају догодити договором, како би се са што мање штете по државу и њене грађане извукли из тих изборних циклуса, закључио је Ружић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару