Читај ми!

Призрен, обустављено рушење српске школе

Привремено обустављено рушење српске школе у селу Драјчићи код Призрена. Kосовско министарство образовања јутрос започело рушење те школе, старе 109 година. Канцеларија за КиМ затражила реакцију међународне заједнице.

На захтев косовског министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, привремено је обустављено рушење српске школе у селу Драјчићи у општини Призрен, саопштила је Самостална либерална странка, која је једна од владајућих на Космету.

"Очекујем да надлежни у општини Призрен узму у обзир значај тог објекта за све мештане Драјчића. Мора се изнаћи алтернативно решење. Једноставно културно наслеђе које има посебан значај за српску заједницу, али и остале заједнице на Косову, мора бити посебно третирано и заштићено", рекао је Јевтић.

Косовски министар је рекао да ће тражити да се потпуно одустане од рушења српске школе у Драјчићима које је за сада привремено обустављено.

Према речима начелника Призренског округа Јовице Будурића, радници су јутрос на школи срушили кров.

"У ову школу, која је истурено одељење основне школе у Средској, до 1999. наставу је заједно похађало око седамдесетак ученика српске и бошњачке националности", рекао је Будурић.

Школа у селу Драјчићи једна је од најстаријих у општини Призрен и у њој деца похађају наставу по српском образовном плану и програму.

Претходно је Јовица Будурић саопштио да је косовско министарство обазовања почело са рушењем те школе старе 109 година у којој су наставу похађали заједно Срби и Бошњаци.

"Ово је још једна лоша порука расељеним Србима да су непожељни, а да такозвана косовска влада не поштује Бриселски споразум, јер оваква дешавања показују да је договор у сфери образовања за њих необавезујући", навео је данас Будурић у писаној изјави медијима.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије најоштрије je осудила одлуку о рушењу школе, тражећи реакцију међународне заједнице.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару