Читај ми!

Бабић: Промена изборне воље грађана

Изборна воља грађана се променила у односу на мај прошле године, изјавио шеф посланика СНС-а Зоран Бабић и истакао да се зaто залаже за ванредне парламентарне изборе. СНС ће одлуку о изборима донети после празника, истиче Бабић.

Шеф посланчке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Зоран Бабић изјавио је у интервју Фонету да се залаже за ванредне парламентарне изборе, јер се изборна воља у многоме променила у односу на мај прошле године.

Бабић је потврдио да ће СНС одлуку о томе да ли ће се ићи на ванредне изборе донети после новогодишњих и божићних празника.

Изборна воља се у протеклих годину дана променила, ма колико неко желео да прикрије своју одговорност и обесмисли резултате свих избора који су обављени у протеклих годину дана, објаснио је Бабић.

Шеф посланика напредњака се залаже да се, истовремено са изборима у Београду, одрже и ванредни парламентарни избори и напомиње да владајућа већина у парламенту има подршку између 128 и 134 посланика, али да је за реформске законе потребна снажнија парламентарна подршка.

"Приоритет СНС-а, мој приритет, није ни величина, нити дубина фотеље у којој ћу седети, да ли ћу имати функцију после тих избора, више размишљам о ефектима и снази коју ће будућа Влада имати", објаснио је Бабић.

Према његовој оцени, без реформи друштво ће бити као на покретној траци: "Много енергије се троши, ви се знојите, а у ствари тапкате у месту".

Бабић је истакао да поштује став председника СНС-а Александра Вучића да избори могу успорити процесе који су почели у Србији и напоменуо да је унутар странке у току дијалог о томе да ли су потребни ванредни парламентарни избори.

Подсетио је да потпредседник СНС-а Небојша Стефановић, који је први позвао Вучића да се иде на ванредне парламентарне изборе, предлаже да кампања буде брза, кратка и ефикасна, "како нас не би много отргла од послова који Србију чекају на европском путу".

Бабић је предвидео да би се, после формирања нове Владе, са снажнијом подршком у парламенту, европски пут знатно убрзао, док би сереформски закони лакше доносили и спроводили.

"Ниједну одлуку од оснивања СНС-а нисмо донели преко колена. Донећемо одлуку која ће бити у интересу грађана. Увек стављамо интересе државе, друштва и грађана испред интереса саме странке", нагласио је Бабић.

"Верујем да ћемо одлуку донети онако како је најављено, после новогодишњих и божићних празника, у сваком случају пре Скупштине СНС-а", најавио је Бабић.

Пољуљан легалитет војвођанске власти

Бабић сматра да војвођанска власт има легалитет, али да нема легитимитет који се стиче поверењем и подршком грађана.

"Ако сви избори који су обављани у градовима и општинама на територији Војводине показују да се изборна воља променила, зар мислите да неко ко се одговорно бави политиком не би требало да стави прст на чело и каже ови људи желе промене да би Војводина поново постала мотор развоја Србије", упитао је Бабић.

Уместо тога, од председника војвођанске владе Бојана Пајтића чују се само увреде, сматра Бабић, који не може другачије да тумачи изјаве да резултати избора у Оџацима, Врбасу, Зрењанину, Апатину, Србобрану и Ковину нису довољан узорак.

Жалосно је када неко ко води Владу Војводине на људе гледа као на узорак, оценио је Бабић, који мисли да Пајтић и Демократска странка немају право да воде Војводну и да је потребно расписати изборе.

Бабић је указао да СНС није била задовољна радом градоначелника Ужица и Краљева, због чега је предложена њихова смена, док ће странка напустити коалиције у десетак градова.

"Нисмо били задовољни како су људи под заставом СНС-а радили свој посао. Могли су боље", нагласио је Бабић.

Према његовим речима, нико тим људима не може рећи да су посао радили непоштено и противзаконито, али га нису радили довољно добро и снажно, са еланом, због чега је препоручено да СНС изађе из локалних коалиција.

Говорећи о изјави градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да СНС неће остати на власти у том граду по сваку цену, Бабић је истакао да тај потез говори о "правој слици СНС-а".

"Нису нам приоритет очување позиција и фотеља, као што ни Вучевићу није приоритет да прави труле компромисе са било којим коалиционим партнером, зарад останка на власти", објаснио је Бабић.

"То је очекивано и подржавам га у томе", рекао је Бабић, али није могао детаљније да говори о овој теми, јер не учествује у раду локалне власти у Новом Саду.

Бабић очекује да ће Београђани на градским изборима адекватно казнити политику коју је ДС спроводила протеклих пет година, "сталним огромним задуживњем и корупционашким аферама на које је СНС указивао".

Верује да ће грађани подржати политику СНС-а која се темељи на децентрализацији Београда и развлашћивању градоначелника. Верујем да ће после наредних избора, Београд водити кандидат СНС-а, нагласио је Бабић.

Упитан о личним амбицијама, уочи Изборне скупштине СНС-а, Бабић је рекао да не крије да је изузетно амбициозан, али да своју каријеру гради корак по корак.

"Никада нисам трчао три степеника, увек сам ишао степеник по степеник", прецизирао је Бабић и нагласио да му више значи снага тима, него на којој ће позицији он играти.

"У овим тренутку, иако сам велики навијач Црвене звезде, када би ми понудили да играм у Б тиму Барселоне, која игра најлепши фудбал на свету, или да будем капитен у мојој Црвеној звезди, пре бих одбарао тај Б тим Барселоне", закључио је Бабић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару