Читај ми!

Дачић: Николић треба да добије Нобела

Кандидат за Нобелову награду би требало да буде председник Томислав Николић, каже премијер Ивица Дачић, објашњавајући да је сам Николић предложио разговор са Хашимом Тачијем. Треба да се тражи компромис у решавању проблема који постоји између Српске православне цркве и Македонске православне цркве, рекао Дачић.

Председник Србије Томислав Николић требало је да буде кандидат за Нобелову награду, јер је он предложио разговор са косовским премијером Хашимом Тачијем и стајао иза свега тога, рекао је премијер Србије Ивица Дачић, реагујући на Николићеву изјаву да неће подржати његову кандидатуру за то међународно признање.

"Мислим да је Николић требало да каже да не подржава Тачија за Нобелову награду, а формулација да не подржава Дачића је у складу са оним инструкцијама које је мени давао кад год сам га питао шта да радимо у Бриселу", рекао је Дачић.

Премијер је навео да му је Николић једном приликом рекао: "Немој да потпишеш, али немој ни да одбијеш".

Дачић је напоменуо да се прихватио веома тешког задатка да преговара са Тачијем и да га нико није питао да ли он то жели или не.

"Једноставно се дошло до тога да је Тачи неки председник владе, ми ту владу не признајемо, али Николић је то предложио. Он је тражио од мене да преговарам са Тачијем", објаснио је премијер Србије за македонску ТВ Сител.

Према његовим речима, Николић се о томе договорио са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

"Буквално је рекао - ево вам двојице премијера, затворите их у собу и шта се они договоре ја ћу да прихватим", рекао је Дачић, поновивши да он није ни тражио да то ради, нити је, како каже, због тога био политички срећан или пресрећан.

Ја сам у свему томе учествовао због Србије, нагласио је Дачић, додајући да преговоре са Тачијем није ни обављао због Нобелове награде.

На питање да ли је спреман за Нобелову награду, Дачић је одговорио да о томе није размишљао, нити га је о томе било ко консултовао да ли треба или не треба да се кандидује.

"Ја нисам тражио Нобелову награду, нисам ни радио за то, нити ме то интересује. Нисам тражио ни да се о томе изјашњава ни Николић, нити било ко други, само мало је некоректно да се изјашњава на такав начин, да када треба да се преговара - онда мора да се преговара са Тачијем", рекао је Дачић.

Премијер је поновио да му је "драже што је кандидован за Нобела него за Хаг" и додао да не верује да ће добити ту награду, нити да га то интересује.

Тражити компромис за решење проблема двеју цркава

Ивица Дачић је рекао да треба да се тражи компромис у решавању проблема који постоји између Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ).

"За цркве уопште није од значаја колико ће брзо овоземаљска питања бити решавана. За нас, који се бавимо овоземаљским стварима, то изгледа понекад преспоро и понекада се то одражава уопште на односе и на стварање једне атмосфере која је лоша", указао је Дачић.

Упитан да ли би подржао иницијативу да се састану и разговарају поглавари двеју цркава, напоменуо је да не зна ништа о црквеним процедурама које се тичу таквих сусрета, али да зна колико је тешко да се организује састанак чак и међу представницима цркава које се узајамно не оспоравају.

Премијер је као пример навео то да је две године било договарано да ли ће прво поглавар Руске православне цркве доћи у Београд или ће прво поглавар СПЦ отићи у Москву.  

СПЦ и МПЦ се деценијама споре око статуса православне цркве у Македонији. МПЦ је 1950-их година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност.

МПЦ не признаје ниједна помесна православна црква, а СПЦ је сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару