Читај ми!

Сарадњом избећи враћање виза

Најаве да би повећан број лажних азиланата могао да угрози безвизни режим Србије са ЕУ до сада су најозбиљније зато што долазе у тренутку када ступа на снагу измењена регулатива ЕУ о том питању, каже извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић. Решење проблема могуће једино у сарадњи са ЕУ, истиче Петронијевић.

Извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић ркеао је гостујући у Дневнику РТС-а да су најаве о укидању безвизног режима Србије са ЕУ због повећаног броја лажнох азиланата до сада најозбиљније.

Како је објаснио, то је због тога што на снагу ступа измењена регулатива ЕУ о том проблему, јер ми још увек нисмо били у ситуацији да европске земље разговарају о томе. Петронијевић је истакао да иницијативу може да покрене било која чланица ЕУ и да највише проблема имамо са немачком и Шведском.

"По измењеној регулативи Европски парламент нема улогу коју је имао у успостављању безвизног режима и то није добро за Србију јер тамо Србија има доста пријатеља", каже Петронијевић.

Објашњава да одлуку доносе Европска комисија и Европски савет уз консултације са стручним службама ЕУ.

"Свакако да одлука коју би донела Комисија или Савет мора узети у обзир политичке околности у којима се налазе земље Западног Балкана и Србија која треба да уђе у процес пристуипања ЕУ", каже Петронијевић.

Према његовим речима, порука која би била послата Србији укидањем безвизног режима може бити озбиљно угрожавање процеса евроинтеграција и подршке грађана европском путу.

Петронијевић каже да постоји простор за договор са ЕУ, и да је проблем могуће решити једино у сарадњи са земљама чланицама. Истиче да је ЕУ свесна озбиљности тренутка у коме се налазимо и да постоји заједнички интерес да се нађе неко решење.

Извршни директор Групе 484 је истакао да азиланти из Србије најчешће иду у оне земље где су високе накнаде за азиланте и где је дуга процедура обраде захтева за азил. Како каже, о томе треба разговарати са партнерима у ЕУ.

"Србија треба да изврши анализу свега што је урађено на инклузији мањинских група и да се у том смислу ревидира политика", каже Петронијевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару