Бацковић: Отварање поглавља 23 крајем 2014.

Очекујем да поглавље 23, које се односи на правосуђе и основна права, буде отворено крајем 2014. или почетком 2015. године, рекао помоћник министра правде Чедомир Бацковић. Пронађено седам проблема српског правосуђа, који ће се решавати током преговора, кажу у Комисији за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да очекује да у приступним преговорима са ЕУ поглавље 23, које се односи на правосуђе и основна права, буде отворено крајем 2014. или почетком 2015. године.

"Утврђено је који су проблеми, а сада је потребно да се направи план лечења, и то су такозвана мерила за отварање поглавља. Када се отворе преговори, онда имамо примену плана лечења и надамо се да ће пацијент да постане потпуно здрав," рекао је Бацковић.

Према његовим речима, поглавље се отвара када се усвоји Акциони план и потврди да је то план који разумно обећава да ће се његовим испуњавањем извршити реформа и достићи одговарајући ниво усаглашености са првним тековинама ЕУ.

Поглавље се, како каже, затвара када се испуне све обавезе преузете Акционим планом.

Провера усклађености са правним тековинама ЕУ потврдила је да је усвојена Стратегија реформе правосуђа и Акциони план за њено спровођење добар почетак реформи који ће, међутим, тражити дораду и прецизирање, рекао је помоћник министра, у паузи седнице Комисије за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа на којој је поднео извештај о скрининзима у том поглављу.

На састанку Комисије речено је да је пронађено седам проблема српског правосуђа, који ће се решавати током преговора.

Како је објаснио Бацковић, акциони план ће бити ревидиран у складу са имплементацијом стратегије, а постојећи Акциони план се уклапа око 80 одсто у оно што ће донети ревидирани документ.

"Неће бити суштинских промена већ само детаљисања примене, на пример у роковима и финансијским аспектима, односно биће појашњено колико нешто кошта и ко ће то да плати", рекао је Бацковић.

Он је објаснио да је у разговору са преговарачима ЕУ констатовано да се у области правосуђа и основних права пажња мора посветити нормативном, административном и имплементационом аспекту.

Када је реч о имплементацији и резултатима, акценат ће, како је објаснио, између осталог бити стављен на избор носилаца правосудних функција, састав Врховног савета судства и Државног већа тужилаца, проблем старих нерешених предмета, ефикасност, уједначавање судске праксе, нову мрежу судова...

Бацковић је додао и да српска преговарачка група, чији је он председник, није тражила прелазни рок за усклађивање у неким областима зато што тако нешто не би ни добила.

На данашњој седници Комисије за спровођење националне стратегије реформе правосуђа државни секретар Данило Николић поднео је извештај о спровођењу сета правосудних закона који се односе на нову мрежу судова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару