Читај ми!

Скупштина, шта су посланици питали Владу

Јесење заседање Скупштине Србије завршено постављањем посланичких питања Влади. Посланици су се највише интересовали за спорне 24 приватизације, енергетски споразум са Русијом из 2008. године, пословање Нафтне индустрије Србије, плановима за развој пољопривреде, али и изменама Закона о локалној самоуправи...

20.20 - Завршена седница на којој су представници власти одговарали на питања посланика. 

20.00 - Седница Скупштине продужена како би сви посланици имали прилику да поставе питање представницима власти, јавља извештач РТС-а. 

18.15 - Одговарајући на питање посланице НС Дубравке Филиповски, министар Игор Мировић рекао да ће Влада у јануару утврдити нацрт закона којим се регулише статус запослених у локалним самоуправама.

17.15 - Премијер Ивица Дачић и министарка енергетике Зорана Михајловић одговарају на питање посланице СПО-ДХСС Олгице Батић о споразуму "Србијагаса" и "Гаспрома".

17.00 - Истрага о 24 случаја приватизације биће комплетирана до недеље, рекао вицепремијер Александар Вучић, одговарајући на питање Ђорђа Гашића из ЛСВ-а.

16.00 - Почела седница Скупштине на којој посланици постављају питања представницима власти. 

Посебном седницом на којој су народни посланици постављали питања члановима Владе и гласањем о неколико тачака са дневног реда последње овогодишње седнице, завршено је редовно јесење заседање Скупштине Србије, а тиме и парламентарна година, током које је усвојено више од 140 закона и других аката.

Раније данас завршена је скупштинска расправа о амандманима на измене Закона о осигурању. 

Посланици су се највише интересовали за спорне 24 приватизације, енергетски споразум са Русијом из 2008. године, пословању Нафтне индустрије Србије, плановима за развој пољопривреде, али и изменама Закона о локалној самоуправи...

Премијер Ивица Дачић је рекао да последњих месеци и недеља он и први потпредседник Владе Александар Вучић разговарају са великим партнерима из Русије, и читају материјале из Кине, јер су донете одлуке да Србија може да пласира многе производе на та тржишта.

"Кина је са нама потписала протокол о начину извоза меса, а наша ствар је како ћемо се организовати, имамо ли производе за то", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање посланика Захарија Трнавчевића, који га је питао за стратегију развоја пољопривреде, премијер је рекао да је Аграрни савет припремио стратегију, да су текстове имали и Министарство пољопривреде и неки други, па треба да се погледа шта је најбоље од свих тих докумената.

Одговарајући на питање посланице ДХСС-а Олгице Батић, премијер је рекао и да је енергетски споразум Србије и Русије из 2008. године направљен "из маркетиншких и политичких разлога" и позвао потписнике споразума да објасне зашто су га закључили.

Батићева је истакла да је споразум, када је закључен, "најмање везе имао са енергетиком" и да је тада почињено тешко кривично дело - "велеиздаја".

Вицепремијер Александар Вучић је, говорећи о ренти, рекао да је стављено до знања да ако се буде мењала рента, то не би било добро по билатералне односе.

Премијер сматра да је "крајње време да они који су потписали споразум кажy нешто о томе. Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић рекао је да је тада државни врх био једногласан.

"Тадић је отишао неколико дана раније, ми касније, нису могли да се договоре ко ће да потпише. Ја сам био неутралан", рекао је Илић.

Александар Вучић је рекао да је тешко радити "у атмосфери интрига и бесмислица", од којих је последња она о његовом наводном утицају на скидање емисије "Ментално разгибавање" са програма Радија Б92.

На друго питање Трнавчевића Александар Вучић је рекао да су неистине да је опозвао потпредседника своје странке Братислава Гашић из Тениског савеза Србије, јер он никада није ни ушао у ТСС.

Вучић је рекао да ће Влада покушати да промени одредбу ССП-а по којој држављани ЕУ могу од 1. септембра 2017. године стицати право својине над пољопривредним земљиштем у Србији и пролонгира тај рок за неколико година.

Даћемо све од себе да то променимо, али неће бити лако, јер ће они рећи нисте поуздан партнер и не поштујете оно што сте потписали, рекао је Вучић одговарајући на питање шефа посланичке групе СВМ Балинта Пастора шта ће Влада урадити поводом те одредбе.

Завршетак истраге спорних приватизација 

У недељу ће бити у потпуности готова истрага 24 спорне приватизације у Србији, потврдио је Вучић.

Рекао је да су се власти ове године бавиле многим предметима, али су у фокусу била 24 спорна предмета на којима је инсистирала председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ што је потом званично захтевала и Европска унија.

Вучић је указао да су велики случајеви имали и "не мале политичке конотације".

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да ће заједно са Министарством просвете покренути иницијативу да се у настави основних и средњих школа у Србији повећа фонд часова физичког васпитања.

Одговарајући на питање посланика Јединствене Србије Петра Петровићa, који је указао да је физичко данас заступљено тек са два часа недељно, Удовичић је рекао да је тешко да прецизира да ли је могуће да то заживи већ од следећег полугодишта.

Министар финасија Лазар Крстић најавио је да ће мисија ММФ-а у фебруару доћи у Србију како би се наставили преговори о аранжману из предострожности.

"Нама нови аранжман није потребан због новца, већ је он значјан зато што ће вратити кредибилитет Србије на финасијским тржиштима, зато што ће послати страним инвеститорима јасан сигнал да је Србија сигурно, стабилно и атрактивно тржиште", рекао је Крстић у Скупштини Србије одговарајући на питање посланика СДПС-а Владимира Маринковића.

Заседање је, како је већ постало уобичајено, завршено на церемонијалан начин, химном "Боже правде" у извођењу хора "Обилић".

Ове године Скупштина Србије одржала је четири седнице у редовном пролећном заседању и седам у јесењем заседању, као и 11 ванредних, осам посебних и једну свечану седницу.

Народна Скупштина ову календарску годину није, међутим, завршила апсолутним успехом будући да ће у наредну годину бити пренето око 60 закона и других аката у процедури, а том билансу су допринеле посланичке групе Уједињених региона Србије и Демократске странке који су данас предложили чак четири закона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару