Читај ми!

Скрининг, истoријски помак

Према резултатима скрининга у три преговарачка поглавља Србија је направила историјски помак, рекли Бранко Ружић и Тања Мишчевић и нагласили да се налазимо на почетку изазовног процеса на путу ка ЕУ.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић и шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић данас су, представљајући посланицима резултате скрининга у три преговарачка поглавља, оценили да је Србија учинила историјски помак, али да је тек на почетку веома изазовног процеса.

Према њиховим речима, Парламент законодавном активношћу а онда и контролом спровођења закона мора да одигра кључну улогу у приступним преговорима са ЕУ.

Ружић и Мишчевић су, на седници Одбора за евроинтеграције Скупштине Србије, одговарајући на питање посланика зашто још није објављен Преговарачки оквир ЕУ за преговоре са Србијом, објаснили да јавност односно тајност тог процеса зависе и од ЕУ.

"Не треба правити фаму око јавности процеса, јер у процесу нисмо сами, и постоје одређена правила која се морају поштовати, али информације овом Одбору никада неће недостајати", рекао је Ружић.

И Мишчевић је рекла да, према њеном мишљењу, нема основа за тајност Преговарачког оквира ЕУ, али да онај ко је власник документа одређује када ће он бити објављен.

"Таман и да желимо да сва документа буду јавна, ми не можемо да то урадимо ако немамо сагласност друге стране. Док год ЕУ има ознаку ограниченог коришћења не можемо документ да објавимо на веб-сајту", објаснила је Мишчевић.

Објашњавајући композицију преговарачког тима Србије, Мишчевић је рекла да још није формиран ужи преговарачки тим, чије чланове предлаже она, и да то није учинила јер је у припреми за формално отварање преговора имала друге приоритете.

"Преговарачки тим Србије постоји и у њему је више од 2.000 људи. То смо сви који учествујемо у скрининзма и припреми материјала, али немамо ужи преговарачки тим у којем може да буде 10 до 12 људи које бира влада", рекла је Мишчевић.

Она је изразила велики оптимизам када је реч о ритму преговора, констатујући да и сама Европска комисија у својим документима констатује да би Србија преговоре могла да заврши за три до пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару