Читај ми!

Човић тражи истрагу пројеката у Београду

Небојша Човић, члан Привременог органа Београда, рекао да је дуг Београда 960 милиона евра и позвао државне органе да што пре испитају велике инфраструктурне пројекте које је реализовало смењено градско руководство.

Члан Привременог органа Београда Небојша Човић рекао је да је дуг Београда 960 милиона евра и позвао државне органе да што пре испитају велике инфраструктурне пројекте које је реализовало смењено градско руководство.

Човић је на конференцији за новинаре позвао бившег градоначелника Драгана Ђиласа "да престане са политикантством и странчарењем када је реч о егзактним подацима које је Привремени орган добио од државних служби".

Укупне обавезе Града Београда када су у питању кредити и камате које треба да отплати до 2039. године, јесу 661,7 милиона евра.

Обавезе јавних и комуналних предузећа и дирекција, укључујући и предузеће ПКБ, износе 30,7 милијарди динара, а доспеле обавезе Града су 5,3 милијарде динара, што је заједно 310 милиона евра, рекао је Човић тиме објаснивши укупан износ дуга Београда од 960 милиона евра.

Задужење Београда из извештаја Управе за јавни дуг, рачунато је, како је рекао, на основу података које је доставила бивша градска власт "да би збунила јавност", и ти подаци нису потпуни.

Човић је позвао надлежне органе да утврде пројекте попут реконструкције Булевара краља Александара, Пожешке улице, Моста на Ади, набавке трамваја, као и контејнера.

Говорећи о допису Министарства финансија од 23. септембра, на који се Ђилас позива, Човић је рекао да је тај допис направљен за збуњивање и "дезавуисање" и на основу података које је доставила локална самоуправа, односно Град Београд и Ђилас.

Он је навео да је у том допису наведено да постоји ризик од повећања задужености Града као и да је Управа за јавни дуг у допису обухватила само финансијске обавезе Града, односно кредите који су у том периоду били у оптицају.

Човић је додао и да су приче о укидању субвенција и социјалних давања ружна политичка игра са животним проблемима грађана и подсетио да је привремени буџет за прва три месеца морао да буде редигован јер нема довољно средстава - да су жеље показивале да је требало да буде 24 милијарде динара, али да су реални приходи 15 милијарди.

Одговарајући на питање - да ли ће Београд преузети наплату карата у ГСП "Београд", Човић је рекао да ће представници Града разговарати са конзорцијумом "Апекса", тражити анализу прихода и нагласио да постоји уговорна могућност да Град контролише наплату карата.

Човић је нагласио да је такав систем наплате и контроле карата потребан граду као што је Београд, али да је други проблем довео до тога да систем изазове неповерење и неприхватање грађана.

"То је пројекат са највећом контроверзом", рекао је Човић.

Човић је истакао да је тачно да није пуштена приступна саобраћајница из Улице Јурија Гагарина на Мост на Ади, али да је то зато што она нема употребну дозволу и да је на грађевинској дирекцији да провери да ли она може бити пуштена у рад.

"Да ли Београд треба да пусти у саобраћај нешто без грађевинске дозволе, ако у исто време од грађана тражи да прибављају грађевинске и употребне дозволе за објекте које граде?", упитао је Човић.

Он је рекао и да ће дочек Нове године бити организован, али да о томе нема детаљније информације.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару